'De Queen wist dat haar tijd erop zat en droeg dat waardig'

Door Ella Vermeulen
Queen Elizabeth

Zó waren de laatste maanden van koningin Elizabeth.

Na zeventig jaar plichtsgetrouw op de troon te hebben gezeten en al haar taken te hebben vervuld, werd koningin Elizabeth (ze overleed in september) eind 2021 getroffen door ernstige mobiliteitsproblemen en vermoeidheid, die haar noopten het iets rustiger aan te doen.

Royal vertrouweling Gyles Brandreth vertelt in de Daily Mail hoe de laatste maanden en weken van de Queen waren. Duidelijk is dat ze na de dood van prins Philip een beetje eenzaam was. Vice Admiral Sir Tony Johnstone-Burt, de opgewekte Master of the Household, werd haar maatje om Line of Duty mee te kijken.

Queen Elizabeth

"Ik was de uitlegger," zegt hij, "als de plotwendingen wel erg snel gingen. Ze was dol op tv-kijken, ze zei: 'Zo blijf ik op de hoogte, als ik tenminste kan verstaan wat ze zeggen. Er wordt tegenwoordig zoveel gemompeld op tv. Aan mijn gehoor ligt het niet, ze spreken gewoon niet meer zo duidelijk als in mijn tijd."

Gesproken als élke senior die een beetje slechthorend wordt. Wat deed ze nog meer? Ze had het gezellig met haar PA en kleedster Angela Kelly. Aan apps deed ze niet, maar ze kon op haar telefoon wel appen, wat ze vooral met haar kleinkinderen deed (die het haar met engelengeduld uitlegden). De nazaten mochten onder geen beding hun telefoon meenemen als ze samen met haar aten, maar ze luisterde wel naar hen. Hun taalgebruik beïnvloedde bijvoorbeeld dat van haar: de Queen zei niet langer 'lavatory', maar 'toilet' zoals haar kleinkinderen de wc omschreven.

Queen Elizabeth op paard

Het weekend voor de donderdag dat ze overleed, was HM nog 'in fantastic form' volgens dominee Greenshields die bij haar logeerde op Balmoral. Hij dineerde op zaterdagavond met haar, preekte op zondagochtend in Braemar and Crathie Church en schoof daarna weer aan bij de koningin voor de lunch. Ze spraken over haar jeugd, haar paarden, kerkzaken ('Ze was erg goed op de hoogte') en haar verdriet over wat er gaande was in Oekraïne. Die mix van leven in het hier en nu, maar ook herinneringen ophalen, was tekenend voor Elizabeth, die door Greenshields wordt omschreven als 'levendig en betrokken'.

Queen Elizabeth

Op dinsdag 6 september had ze een geanimeerd gesprek met Clive Cox, een van haar favoriete trainers van haar renpaarden, over haar 2-jarige paard Love Affair. Er werd een lintje uitgedeeld en ze ontving haar 14de en 15de premier. Boris Johnson (no 14) zegt over de ontmoeting: "Ze had niet vriendelijker, sympathieker of bemoedigender kunnen zijn en ze toonde haar karakteristieke humor en wijsheid.'

Prins Harry

Op woensdag begonnen de eerste geruchten toe uitlekte dat er gesproken wordt over Operation London Bridge, de codenaam voor het protocol als een monarch komt te overlijden. Donderdag bracht het paleis een statement naar buiten dat de artsen zich 'zorgen maken', een eufemisme om de onvermijdelijke boodschap niet in één keer hard te laten landen. Toen familieleden zich naar Schotland repten, was duidelijk dat het menens was. Charles, Anne en Camilla zijn op tijd om bij Elizabeth te kunnen gaan zitten in haar laatste uren, de anderen, zoals prins William en prins Harry, komen te laat om bij leven afscheid te nemen.

"De waarheid is dat Hare Majesteit wist dat haar niet veel tijd meer gegund was," zegt Gyles Brandreth. "Ze accepteerde dit met alle waardigheid die je van haar zou verwachten."

Queen Elizabeth

Hij hoorde in de wandelgangen dat ze een vorm van myeloma (beenmergkanker) had, wat haar vermoeidheid, mobiliteitsproblemen en gewichtsverlies in haar laatste jaar zou kunnen verklaren.

Queen Elizabeth

De blauwe plek op haar hand op haar laatste foto's zou zomaar van een infuus kunnen zijn gekomen, met medicijnen om haar kwaliteit van leven wat te verbeteren, maar het blijft giswerk. Op haar stervensakte staat simpelweg dat ze door ouderdom is komen te overlijden. Haar arts dr. Glass zegt: "We waren al enkele maanden bezorgd om haar gezondheid. Dat dit zou gebeuren was te verwachten." 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in