Wat doen ze eigenlijk op Het Oude Loo?
Oranje en geld, het levert op een of andere manier altijd gedoe op. Volgens onderzoeksjournalisten van Zembla krijgt koning Willem-Alexander onrechtmatig 4,7 miljoen euro subsidie voor Kroondomein het Loo.
Lang verhaal kort: HM houdt ondanks die riante subsidie het domein drie maanden per jaar gesloten, vermoedelijk om er te jagen. Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek. Slechts 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. De openstellingseis is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde (erg mooie) natuurgebied.
Uit de niet eerder openbaar gemaakte beschikking blijkt dat de koning 'ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer' niet 1 ha maar 7200 ha van het Kroondomein mag sluiten en geheel is vrijgesteld van de openstellingsverplichting van 358 dagen. Dat is natuurlijk wel een erg ruime vrijstelling voor het Koningshuis, dat op zich al aardig wat kost.
Het Koninklijk Huis stelt dat de koning "onder dezelfde voorwaarden" als iedere andere private beheerder van bos- en natuurterreinen gebruik kan maken van de subsidieregeling" en dat is uiteraard ook zo, maar dan wél echt volgens de regels die voor iedereen gelden.
Kroondomein Het Loo is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare. Het strekt zich uit ten noordwesten van Apeldoorn. Naast Paleis Het Loo (nu een museum) staat ook Kasteel Het Oude Loo erop. Dit jachtslot uit de 15de eeuw is sinds 1968 eigendom van de Nederlandse staat.
De Koninklijke Familie huurt het en maakt er regelmatig gebruik van, vooral voor privézaken en familiebijeenkomsten. Je kunt het zien als hun buitenverblijf. Het is niet toegankelijk voor het publiek.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruikten het bijvoorbeeld om in 2017 de Argentijnse president Macri en zijn vrouw Juliana Awada, met wie ze bevriend zijn, privé te ontvangen.
In 1998 was het de uitvalsbasis voor de viering van het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène. En in 2006 logeerden toen nog kroonprins Naruhito, zijn Masako en hun dochter Aiko er op uitnodiging van koningin Beatrix zes weken, om depressieve Masako tot rust te laten komen.
(c) RVD / Jeroen van der Meyde
Prinses Beatrix komt er nog regelmatig en dat geldt ook voor prinses Margriet. Een bekende foto is die van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de binnenplaats van het kasteel, samen met hun koninklijke collega’s. De foto werd genomen in maart 2013, net voor de inhuldiging van Willem-Alexander, als troonopvolgers-onder-elkaar.
Ook deze foto van de A'tjes in 2015 is er genomen. Aangezien de Oranjes netjes de huur betalen, zit daar de pijn niet in, het gaat vooral om de ontoegankelijkheid van het kroondomein erom heen. Met een beetje minder zou de privacy van de Oranjes óók al gegarandeerd zijn en zou die zeer ruime vrijstelling en ook nog eens 4,7 miljoen euro subsisie iets verzachten.
Foto's (c) RVD, iStock, ANP, Hollandse Hoogte, Brunopress, Wikimedia
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in