De voorbereidingen voor de kroning van Charles III zijn begonnen

De St. Edward's Crown is uit de Tower of London gehaald.

Door Ella Vermeulen
St Edward’s Crown

Koning Charles III wordt op 6 mei 2023 gekroond in Westminster Abbey. Je zou denken: nog alle tijd, maar toch zijn de voorbereidingen al begonnen. Zo is de kroon die het middelpunt vormt van de eeuwenoude ceremonie uit de Tower of London gehaald.

Elizabeth St Edward’s Crown
© Getty Images

Het is geen kleintje, de kroon weegt 2.23 kilo, is gemaakt van massief goud en 444 edelstenen: robijnen, amethisten, saffieren, granaten, topazen en toermalijnen. De Queen was er bepaald niet dol op: het is een heel gewicht om te dragen en in balans te houden.

Edward the Confessor
© The Royal Family

St Edward’s Crown is, zoals meer van de Britse huidige regalia, gemaakt voor de kroning van Charles II in 1661, na het herstel van de monarchie in 1660. Het origineel stamde uit de 11de eeuw en werd gemaakt voor Edward the Confessor, de laatste Anglo-Saksische koning van Engeland. De stenen in die versie werden echter  vernietigd op bevel van Oliver Cromwell toen de monarchie tijdelijk werd afgeschaft en Charles I werd geëxecuteerd.

St Edward’s Crown
© Getty Images

St Edward’s Crown maakt deel uit van de Britse kroonjuwelen en wordt de komende tijd opgefrist en op maat gemaakt. Hij zal op 6 mei op het hoofd van Charles worden geplaatst door de aartsbisschop van Canterbury als onderdeel van de kroningsceremonie.

Imperial State Crown
© Getty Images

De kroon wordt daarna verwijdert en vervangen door de Imperial State Crown, die Charles zal dragen tijdens zijn vertrek uit de Abbey en op het balkon van Buckingham Palace. Deze kroon werd het laatste gezien op de kist van zijn moeder, koningin Elizabeth.

Camilla tiara
© Getty Images

Ook koningin Camilla zal worden gekroond, maar met welke kroon uit de collectie is nog niet bekend. Traditioneel zou het die met de Koh-i-Noor diamant worden, maar daar is inmiddels zoveel gedoe over dat er vermoedelijk voor een andere kroon zal worden gekozen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in