Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Bridgerton, maar dan van nu: het Queen Charlotte's Ball

Ruisende rokken en zenuwachtige debutanten in diamanten!  Hoewel het misschien niet meer van deze tijd is, was er ook dit jaar weer een lange wachtlijst voor de ballotagecommissie van het Londense Queen Charlotte's Ball dat afgelopen weekend in One Great George Street werd gehouden. Om mee te mog...

Bridgerton, maar dan van nu: het Queen Charlotte's Ball

Ruisende rokken en zenuwachtige debutanten in diamanten! 

Hoewel het misschien niet meer van deze tijd is, was er ook dit jaar weer een lange wachtlijst voor de ballotagecommissie van het Londense Queen Charlotte's Ball dat afgelopen weekend in One Great George Street werd gehouden.

Om mee te mogen doen moesten de kandidaten het voorafgaande jaar allemaal flink aan de slag voor goede doelen. Daarnaast ondergingen ze een rigoureus selectieproces en moesten ze etiquetteklassen en dansenlessen doorlopen.

Maar dan heb je ook wat: zo'n twintig meisjes tussen de 17 en 20 maakten in stijl hun debuut in de society. Het was allemaal héél Bridgerton, maar dan 200 jaar later.

Het Queen Charlotte's Ball is traditioneel het laatste bal van 'the season' (de zes maanden waarin de society voorheen van sportevent naar feestje rolde) voor het academische jaar weer begint.

Het bal werd voorheen gehouden als de adel terugkwam in de hoofdstad, na het jachtseizoen. De huidige lichting heeft de datum wat naar voren geschoven en gebruikt het meer als fundraiser voor een goed doel (kaarten gaan vanaf 2500 pond) en als moment om hun etiquetteklasjes in de praktijk te brengen.

Nieuw is ook het beeldige selfies nemen. Wat nog altijd hetzelfde is gebleven, is het netwerken tussen gelijkgestemden in de hoop op een leuke match.

Na afloop van het officiële deel - er komt een grote taart bij kijken - wisselen de debs in moderne avondkleding en ging het feest naar verluidt borderline unladylike los..

Koning George III introduceerde het bal in 1788 als feestje voor de verjaardag van zijn vrouw, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz en gebruikte het toen al als fundraiser voor een hospitaal waar vrouwen konden bevallen.

George III werd opgevolgd door George IV, William IV, koningin Victoria, Edward VII, George V, Edward VIII en George VI en dat was de vader van de huidige Queen, koningin Elizabeth. Deze foto is van het bal in 1949. 

Tot 1958 werden de debutantes ook daadwerkelijk aan het hof gepresenteerd, tot Elizabeth kreeg ingefluisterd dat het niet meer van deze tijd was. Prins Philip noemde het 'bloody daft' en prinses Margaret weeklaagde 'dat elke snol in Londen nu toegang heeft'. De Queen trok haar conclusie en schafte het voorstellen-aan-de-soeverein onmiddellijk af. Deze foto is uit 1954. 

De debutantes worden tegenwoordig voorgesteld aan de betalende gasten en buigen nu hilarisch genoeg voor een enorme Queen Charlotte taart – zeg niet dat de adel geen humor heeft (dit was de taart van 2021). Taart eten wordt er overigens niet gedaan, de debs zijn als de dood dat er iets met hun witte jurken gebeurt.

Het bal wordt tegenwoordig steeds op een andere plek gehouden en heeft ook al plaats gehad in Shanghai en Dubai. Ook de debutantes zijn internationaler en komen uit rijke en beroemde families wereldwijd. Samen met Le Bal, het debutantenbal van Parijs, is het een van de laatste overgebleven grote debutantenbals in Europa. Ook Nederland kent nog zo'n societymoment: het Wiener Bal in Noordwijk. 

Foto's (c) Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in