Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Belgische royals (en koningin Sofia) eren koning Boudewijn

Het is 30 jaar geleden dat koning Boudewijn van België onverwacht overleed. Koning Filip reisde met prinses Eléonore naar Andalusië voor een eerbetoon.

Eleonore Sofia King Philippe of Belgium

Het is vandaag 30 jaar geleden dat koning Boudewijn van België overleed en daar staan de Saksen-Coburgjes uitgebreid bij stil. En wel in een bijzondere mix.

Getty Images

Koning Filip opende met zijn dochter prinses Eléonore (15) en de Spaanse oud-koningin Sofia een museum in Motril, dat is gewijd aan Boudewijn. Sofia was een goede vriendin van Boudewijn en zijn Spaanse vrouw Fabiola.

Getty Images

Het was een verrassing om Eléonore in het gezelschap te zien, ze vergezelt haar moeder koningin Mathilde regelmatig, maar zo'n vader-dochter werkbezoek was een first voor haar. 

Belgische Monarchie

De koning stierf onverwacht op 62-jarige leeftijd aan een hartstilstand in het Spaanse stadje, waar hij vakantievilla Astrida bezat. In de permanente tentoonstelling is zelfs de stoel te zien waarin hij is gestorven. En who knew dat het kreukloze Belgische koningspaar ook een speelse kant had? Neem deze T-shirts onmiddellijk in productie, zuiderburen! 

Prinses Delphine droeg eveneens haar steentje bij: zij was met haar man James O'Hare bij een herdenkingsceremonie bij Boudewijns standbeeld in haar woonplaats Ukkel. Het staat voor de ingang van de sterrenwacht, ZM was erg geïnteresseerd in astronomie en de ruimte. Ze heeft haar oom nooit gekend, maar het feit dat ze er een krans legde en de familie representeerde maakt wel duidelijk dat ze er nu echt helemaal bij hoort. Aux champs klonk, gevolgd door het volkslied,  La Brabançonne. Na de herdenking opende ze een fototentoonstelling over haar oom.

Belgische Monarchie

Boudewijn was de vijfde koning der Belgen, maar zijn huwelijk met Fabiola bleef kinderloos, zodat de troon overging naar zijn jongere broer, oud-koning Albert, de vader van de huidige koning van België, Filip.

Belgische Monarchie

Iedereen was er vanuit gegaan dat de troon rechtstreeks naar zijn neefje zou gaan, maar die mocht nog even zijn eigen leven leiden.

ZM was duidelijk dol op zijn oom.

De reactie op de voortijdige dood van Boudewijn was intens: tienduizenden mensen wilden hem de laatste eer bewijzen. Veel mensen vielen flauw door hitte en uitputting. De drukte was zo groot dat de ordediensten fase 1 van het rampenplan afkondigden. Het paleis bleef op 5 augustus tot 3 uur 's nachts open en liet ook op 6 augustus 1993 nog mensen toe.

De begrafenis was al even indrukwekkend: elke denkbare Europese royal was ervoor uitgerukt. Onder anderen koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, koning Juan Carlos van Spanje en zijn echtgenote Sophia, koningin Margrethe van Denemarken en koning Carl XVI Gustaf van Zweden waren aanwezig. Zelfs koningin Elizabeth was overgekomen. En dat was bijzonder, want die ging nooit naar begrafenissen van een buitenlands staatshoofd; voor Boudewijn maakte ze een uitzondering. Fabiola being Fabiola droeg verrassend genoeg wit als rouwkleding.

Getty Images

Villa Astrida, waar Boudewijn is overleden, is nu een museum dat aan hem is gewijd. Hij was er graag met Fabiola en hun honden. 

Belgische Monarchie

Het was tijdens een helikoptervlucht vanuit de Sierra Nevada in de jaren zestig dat Boudewijn van België verliefd werd op de kust van Granada. Vanuit de lucht zag hij een paradijsje bij het strand. Daar liet hij Villa Astrida bouwen, genoemd naar zijn moeder, koningin Astrid, die omkwam bij een verkeersongeval. Verliefd op Spanje sinds zijn huwelijk met Fabiola de Aragón, was Motril de plek die hij 'mijn tweede thuis' noemde. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Royalty
  • Getty Images