Prinses Delphine: 'Als ik iets stoms doe, haalt het de hele koninklijke familie naar beneden'

Het familiegevoel en vertrouwen moeten nog een beetje groeien. 

Door Ella Vermeulen
delphine

Delphine van Saksen-Coburg heeft een lange juridische strijd moeten voeren om officieel erkend te worden door haar vader, oud-koning Albert van België.

paola albert delphine belgie
© Getty Images

Het is inmiddels ruim twee jaar geleden dat ze herenigd werd met haar vader en een eerste ontmoeting had met haar halfbroer Filip, de huidige koning van België.

jim delphine claire laurent belgie
© Getty Images

Sindsdien is ze bij het defilé op de Nationale Dag en bij familieaangelegenheden zoals het huwelijk van prinses Maria Laura met William Isvy.

Om eerlijk te zijn lijkt ze closer met de familie dan met haar vader. "Er is nog veel werk aan de winkel," zegt ze Vanity Fair. "Het is een periode waarin we moeten leren elkaar te vertrouwen. Het was jarenlang een strijd. Er is veel pijn geweest. Er is tijd nodig om tot een punt van vertrouwen te komen – ik tegenover hem en hij tegenover mij."

Delphine en Filip
© Belgische Monarchie

Over de andere Saksen-Coburgjes zegt ze: "Het kan misschien zorgwekkend voor hen zijn, want ze hebben nu dit nieuwe familielid dat de Belgische koninklijke familie vertegenwoordigt en als ik iets stoms doe, haalt dat iedereen naar beneden. Dus ik denk dat het voor hen soms behoorlijk angstaanjagend kan zijn."

jim delphine
© Getty Images

Delphine heeft tot nu toe een foutloos parcours gelopen, maar is wél een royal 2.0, met haar uitgesproken kleding. "Ik denk dat mijn familie zich mettertijd zal realiseren hoe serieus ik ben, en dat mijn flamboyante kant, authenticiteit en kunstzinnigheid een goede zaak zijn," zegt ze. "Ik hoop dat ze het gaan waarderen. Maar het is wat vroeg voor hen om volmondig te zeggen: Dit is geweldig."

koningin Astrid delphine gelijkenis
© Belgische Monarchie / Getty Images

Delphine, die sprekend lijkt op koningin Astrid, is mild over haar vader en denk dat slechte raad de oorzaak is dat Albert haar erkennen zo lang heeft tegengewerkt. "Ik denk dat hij op een bepaald moment beïnvloed was door iemand die zei: Je moet de banden met je dochter doorknippen en zeggen dat het nooit gebeurd is. Ik denk dat er een paar individuen rondliepen die de gedachte aan mijn bestaan niet genegen waren. Dus vonden ze het beter om zich te ontdoen van mij, maar zo werkt het helaas niet. Je kan je niet zomaar ontdoen van een kind."

Delphine moeder Sybille 2012
© Brunopress

Delphine had gelukkig altijd veel steun aan haar moeder, Sybille de Selys Longchamps. Over de uiteindelijke reünie met Albert in oktober 2020 op kasteel Belvédère, waar Delphine ook kennismaakte met oud-koningin Paola, zegt ze dat ze niet wist hoe belangrijk het voor haar was om hem weer persoonlijk te zien, en voor hem ook.

'Je moet aanvaarden dat het pijn doet, ik denk dat je dan een beetje sneller heelt'

"Er was een gevoel van grote opluchting. Het was een erg, erg moeilijke weg, maar het was het absoluut waard.’ Niet alleen is het vertrouwen tussen vader en dochter na bijna twintig jaar van verstoting en zeven tumultueuze jaren in de rechtbank nog niet helemaal wat het moet zijn, Delphine herstelt ook nog van haar lijdensweg. "Het is een rollercoaster. Ik huil nog steeds. Je moet aanvaarden dat het pijn doet, ik denk dat je dan een beetje sneller heelt. Maar het zal tijd kosten."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in