15 dingen die hertogin Kate op en top Engels maken

Door Elise Dubois
15 dingen die hertogin Kate op en top Engels maken

Precies 15 jaar geleden leerde Kate Middleton op de universiteit van St. Andrews ene William Wales kennen, ook bekend als prins William. Het duurde niet lang of de hele wereld wist wie ze was. En in de jaren dat ze inmiddels in beeld is, is ze het schoolvoorbeeld geworden van alles wat 'utterly British' is, lees maar.

1 Gezicht van de Nieuwe Netheid

In een tijd waarin veel celebs in hun onderbroek over straat gaan is Kate een decente verademing. Niet per se hoog gesloten (er is soms best een stuk been of schouder te zien), wel altijd gepast. Geen naveldiep decolleté, geen kruishoge split. Sommige fashionista's vinden haar stijl aan de brave kant, maar voor de toekomstige koningin van Engeland zijn af en toe een bloemetje en een kantje heel gepast. Privé kleedt ze zich overigens meer casual: jeans, laarzen, T-shirt, jasje. Maar wel altijd bedekt, ze houdt graag wat privé.

2 Trouw aan Brits design

Kate draagt vrijwel alleen Engelse designers als Alexander McQueen, Temperley London, Jenny Packham, Catherine Walker en LK Bennett. Issa, haar favoriete label voor haar huwelijk, heeft ze opgegeven sinds Camilla Fayed in 2011 voorzitter van de Raad van Bestuur werd. Camilla's vader staat op voet van oorlog met de Queen sinds zijn zoon Dodi omkwam bij het ongeluk dat ook prinses Diana het leven kostte.

3 Stiff upperlip? Check!

© The Royal Family / Facebook
© The Royal Family / Facebook

Of ze nu wordt gestalkt door fotografen, bekritiseerd wordt voor het feit dat ze niet fulltime werkt of over een héél eng smal randje langs een stoomlocomotief moet balanceren, Kate vertrekt geen spier. In vijftien jaar heeft ze nog niet één faux pas gemaakt, wat best knap is voor iemand die de prinsessentraining niet als kind al aangeleerd kreeg.

4 'Shall we have luncheon?'

Ze is een fan van 'Downton Abbey' en bezocht zelfs de set die Highclere Castle moest voorstellen.

5 Klassieke kids

© The Royal Family / Facebook
© The Royal Family / Facebook

Kate kleedt haar kinderen prins George en prinses Charlotte klassiek, zodat foto's van hen niet snel dateren. Voor George eert ze op min of meer officiële momenten bovendien de traditie dat Engelse jongetjes in de upper class pas als ze veel ouder zijn een lange broek gaan dragen. Kleine jongens in een lange broek wordt als 'bourgeois' gezien en daar moet de gemiddelde aristo niet aan denken. De hertogin neemt deze klasse-regel overigens niet al te serieus, privé banjert het prinsje gewoon lekker rond in lange broeken.

6 Revival of the Sloanie

 

So many great photos from today's hike. #DuchessofCambridge #RoyalTourBhutan #tigersnestmonastery #KateMiddleton #katemiddletonstyle

Een foto die is geplaatst door What Kate Wore (@whatkatewore) op

De Sloane Ranger was in de jaren tachtig een bijnaam voor welgestelde meisjes die hun fluwelen diademen, parelkettinkjes, Burberry-tassen en wax coats bij voorkeur shopten op Sloane Square in Londen. Prinses Diana was een echte Sloanie, Kate blies de subgroep nieuw leven in, maar mixt haar designerwear eigentijds met high street labels zoals Zara en Topshop.

7 Jam & Jerusalem

© Vogue
© Vogue

Geheel in stijl met de hobby's van de Engelse Vereniging voor Huisvrouwen bezit Kate een machine om zelf worst te maken en maakt ze zelf aardbeien- en pruimenjam die ze weggeeft als cadeautjes.

8 Lid van de Turnip Toffs

© Vogue
© Vogue

Samen met William maakt Kate (hier met haar spaniël Lupo) deel uit van de Turnip Toffs, vrij vertaald: de 'megarijke, megachique' knollenadel van Norfolk. Ze trekken veel op met vrienden die bij hen in de buurt wonen, zoals Sophie Carter (een goede vriendin van Kate en een van Charlotte's peettantes), William von Cutsem (een van Williams beste vrienden en peetoom van George), Rupert Finch, Charlie Savory en Laura Fellowes, een nichtje van William.

9 Haar tweede naam is Elizabeth, hoe Queen wil je het hebben?

10 Keep calm & carry on

© The Royal Family / Facebook
© The Royal Family / Facebook

Toen Kate voor haar huwelijk in Londen een parkeerbekeuring kreeg, reageerde ze daarop met een kalmte en waardigheid die ronduit aspirerend was. Verder deinst ze nergens voor terug: abseilen, fallusvormige schaaldieren eten, overenthousiaste babyolifantjes voeren - she's cool with it.

11 Prettige manieren

Als ze juwelen van de Queen mag lenen (zoals de Maple Leaf broche die Kate in Canada droeg), stuurt ze die na gebruik altijd met een persoonlijk bedankbriefje per royal koerier terug, #chic&aardig.

12 Klinkende titels

© The Royal Family / Facebook
© The Royal Family / Facebook

Officieel is Kate Hare Koninklijke Hoogheid, De hertogin van Cambridge, Gravin van Stratheam en Lady Carrickfergus. Hoewel ze zelf geen enkele moeite heeft met Kate, wordt in persberichten van het paleis steevast gesproken over Catherine, haar doopnaam. Tegen de tijd dat William wordt gekroond zal die naam de voorkeur krijgen: Queen Catherine heeft wat meer standing dan Queen Kate, volgens het hof. Kate en William noemen elkaar trouwens voor 'darling' of 'babe'.

13 Kristallen accent

© The Royal Family / Facebook
© The Royal Family / Facebook

Ze spreekt zuiverder 'The Queen's English' dan William, die het accent van een oud Eton-ganger heeft die graag een beetje de gewone man speelt. Kate's uitspraak is die van de ouderwetse Received Pronunciation. Ze schakelde voor haar huwelijk een stemcoach in: Anthony Gordon Lennox, oud-Etionian, neef van de hertog van Richmond en voormalig producer van Question Time. Hij leerde haar vooral ademhalingstechnieken, om bij toespraken haar stem onder controle te houden.

14 Zitten als een dame

engeland-kate-juli-2016-trf-fb

Elegant uitstappen (draaien in de auto, benen bij elkaar houden) en de royal handdruk (niet te hard, niet te zacht, niet te lang) heeft Kate helemaal onder de knie. Ze kijkt maar zelden recht in de lens om niet te gretig te lijken, eet en drinkt zelden als er camera's bijzijn, omdat het vaak geen gezicht is en heeft zelfs afdalen van vliegtuigtrappen en zedig in helikopters stappen helemaal onder de knie.

15 Elke week een Sunday Roast

 

Good morning!!! #katemiddleton #PippaMiddleton #caroleMiddleton

Een foto die is geplaatst door Catherine Middleton Italia (@katemiddletonitalia) op

Geleerd van haar moeder Carole Middleton (hier in het midden, links Pippa, rechts Kate): de klassieke Sunday Roast staat wekelijks op tafel in Anmer Hall. Geroosterd vlees (lam of rosbief), geroosterde aardappels en groenten én jus. De Yorkshire puddings (een soort pasteitjes) koopt ze overigens kant en klaar, bij Waitrose.