Yayoi Kusama (93) en haar polkadot power: knetterhippe gekte

Yayoi Kusama

Kunstenares Yayoi Kusama (93) versiert al sinds haar tiende van alles met stippen en heeft een zwak voor pompoenen. En haar werk is momenteel niet aan te slepen, dankzij haar tweede samenwerking met Louis Vuitton in tien jaar.

Yayoi Kusama
© Brunopress

LV pakt het groots aan en doopte om te beginnen Tokio in de polkadots, dit is de flagship store in Parijs op zijn Kusama's. De komende maanden volgens pop-ups, etalages en events in andere grote steden en laten topmodellen als Gisele Bündchen, Liya Kebede en Christy Turlington zich met bolletjes beschilderen.

Yayoi Kusama
© Getty Images

Het is de omvangrijkste samenwerking van Vuitton met een beeldend kunstenaar tot nu toe. Er zijn, in tegenstelling tot de vorige keer, niet alleen handtassen en portefeuilles, maar ook kleren, schoenen en zelfs parfum. Allemaal met stippen: de zogeheten ‘painted dots’ geïnspireerd door een koffer die Kusama ooit heeft beschilderd en die nauwkeurig gereproduceerd werd door de teams van Vuitton; en de ‘infinity dots’ en ‘metal dots’ die refereren aan ander werk.

Yayoi Kusama
© Getty Images

Hoe kan iemand zich zo verliezen in stippen? Voor Yayoi begon het op haar tiende toen ze voor het eerst hallucinaties kreeg. Ze zag lichtflitsen, aura’s en  felgekleurde stippen. Haar eerste werk met stippen maakte ze niet lang daarna. Het was een tekening van een Japanse vrouw in kimono, half verstopt onder een veelvoud aan bolletjes.

Yayoi Kusama
© Getty Images

In het begin van de jaren vijftig had ze haar eerste tentoonstellingen in Japan, op haar 27ste emigreerde ze naar Amerika. In 1963 maakte ze de eerste van haar Infinity Rooms, kamers met wanden van spiegelglas waarin de toeschouwer een illusie van eindeloze ruimte krijgt voorgeschoteld. 

Yayoi Kusama
© Getty Images

Kusama verloor zichzelf wel eens in haar hallucinaties en de uitputting van hard werken. Depressies, zelfmoordpogingen, opnames in psychiatrische klinieken – het staat haaks op de vrolijke uitstraling van haar oeuvre.

Yayoi Kusama
© Brunopress

In 1973 keerde ze, geestelijk gehavend, terug naar Japan, waar ze surrealistische romans, gedichten en verhalen schreef. In 1977 liet ze zich opnemen in een psychiatrisch hospitaal, waar ze sindsdien is gebleven. Haar studio bevindt zich op loopafstand.

Yayoi Kusama
© Getty Images

Ze raakte een tijdje op de achtergrond, tot ze in 1993 een comeback maakte, met een deelname aan de Biënnale van Venetië, waar ze in het Japanse paviljoen een Infinity Room vulde met pompoensculpturen, terwijl ze zelf toekeek, gehuld in een tovenaarskostuum.

Yayoi Kusama
© Louis Vuitton

Inmiddels is ze zelf een levend kunstwerk geworden, met haar opvallende haar en gestippelde kleding: een soort Warhol, waarbij ook altijd meer speelde dan je in eerste instantie zag.  "De kunst van Kusama is bijzonder inclusief", zei Delphine Arnault, vicepresident bij Vuitton, in vakblad WWD. "Het kan een kind aanspreken, het kan een intellectueel aanspreken. Het is kunst die gemakkelijk kan begrepen worden, maar die tegelijk erg complex is."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in