Het nieuwe boek van Tessa de Loo (76), De stad in je hoofd, is met enige moeite tot stand gekomen en voor zover ze het zou willen, kan ze er niet lang in lezen.
"Door een herseninfarct ben ik rechtszijdig blind geworden en kan ik fel licht slecht verdragen," zegt ze in HP/DeTijd. "Lezen is daardoor ook heel vermoeiend geworden. Met mijn linkeroog kan ik met veel inspanning één of twee pagina’s lezen. Heel vervelend voor iemand die met boeken leeft."
Angst voor blindheid
"Het gekke is dat ik als kind al angst had voor blindheid. Ik heb altijd al slechte ogen gehad en dacht: stel dat ik geen boeken meer kan lezen, wie zou me dan een paar uur per dag willen voorlezen? Godzijdank is er nu het luisterboek, waarmee we eigenlijk teruggaan naar de tijd van de vertellers."
Luisterboeken
Ze vertelt dat luisterboeken haar doen denken aan de pleinen van Marokko, waar vertellers hun verhalen vertellen. Zelf luistert ze voor de tweede keer Weg van liefde van Alain de Botton, over wat er allemaal mis kan gaan tussen twee geliefden.
Alain de Botton
"Mannen en vrouwen verschillen op veel vlakken van elkaar en dat geeft botsingen. Ik weet er zelf alles van. De Botton geeft een aantal hints om die voetangels uit de weg te ruimen, maar in feite komt het erop neer dat de verschillen tussen man en vrouw er altijd zijn geweest en ook altijd zullen blijven. Men kan op zijn best meer wederzijds begrip nastreven."
De stad in je hoofd
In haar nieuwe roman De stad in je hoofd is de sloop van historische wijken in de jaren zestig en zeventig een belangrijk thema.
'Het huis van zijn familie wordt voor de ogen van de achtjarige Twan vernietigd bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. De omliggende Bovenstad, fraai op een heuvel gelegen met uitzicht op de rivier, stort brandend in. Ineens is hij wees en een tante ontfermt zich over hem.
Jaren later ontluikt een liefde tussen hem en een jonge vrouw, en Twan koopt en restaureert een huis in de schilderachtige Benedenstad. Maar de wereld moderniseert en het stadsbestuur besluit de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw. Twan strijdt om het historische stadsdeel te redden voor de dreigende sloop, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug.'
Nijmegen
"De bovenstad van Nijmegen is in 1944 grotendeels weggebombardeerd, maar de benedenstad, die het alleroudst is, is vanwege de slechte staat van de soms zelfs vroeg-middeleeuwse huizen in de jaren zestig en zeventig bijna geheel gesloopt," licht Tessa toe. "We moeten oppassen dat we niet hetzelfde gaan doen in deze tijden van woningnood. Afbreken is makkelijk, waar wat er stond komt nooit meer terug."
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- ANP