Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Verdrietig nieuws: Paul van Vliet (87) is overleden

Cabaretier Paul van Vliet (87) is overleden. Hij was in de jaren 70 en 80 een van Nederlands bekendste cabaretiers en laat een rijk oeuvre achter.

Paul van Vliet

De cabaretwereld heeft een legende verloren. 

Cabaretier Paul van Vliet is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan persbureau ANP.

Van Vliet, afkomstig uit Den Haag, was in de jaren 70 en 80 een van Nederlands bekendste cabaretiers. Hij stond tientallen jaren op de planken.

Brunopress

Hij overleed dinsdagavond na een kort ziekbed in zijn woonplaats en geboortestad Den Haag. "We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend", meldt zijn familie.

Brunopress

"Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen."

Meisjes van dertien

Van Vliet werd onder meer bekend met typetjes als Majoor Kees en Haagse Benny. Muzikale hoogtepunten waren de liedjes Meisjes van dertien en Veilig achterop bij vader op de fiets. In 2008 kreeg hij uit handen van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. De laatste jaren trad Van Vliet nog wel eens op bij speciale gelegenheden

Brunopress

Van Vliet was sinds begin jaren 90 actief als ambassadeur van Unicef. Tien jaar geleden werd door die hulporganisatie de Paul van Vliet Award in het leven geroepen, bedoeld voor organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Vier jaar geleden werden verschillende uitdrukkingen van Paul van Vliet opgenomen in de Dikke Van Dale. Het ging onder meer om "Leuke dingen voor de mensen" en "Vragen? Geen vragen!".

Brunopress

Van Vliets werk was vaak melancholisch en altijd vriendelijk. In een tijd waarin veel cabaretiers tegen alles en iedereen aanschopte, was hij slechts zelden kwetsend. Wel poëtisch, herkenbaar en oergeestig. En in het bezit van een warm timbre, waarmee hij prachtige liedjes zong. Zelf noemde hij zijn werk 'een combinatie van weltschmerz en optimisme'. 

Brunopress

Na vele succesrijke onemanshows volgde rond 2007 een dieptepunt. Jaren van reizen, optredens en schrijven eisten hun tol: een zware depressie. "Een heel verdeeld en daardoor verwarrend leven", vertelde hij ooit in een interview. "Ik dacht altijd dat mensen pas van me zouden kunnen houden als ik iets presteerde. Door die depressie kwam ik erachter dat het dáár niet om draait, maar om intimiteit in het kleine."

Brunopress

Op zijn oude dag werd hij gekweld door het besef dat hij iets wezenlijks in zijn leven had overgeslagen: het vaderschap. De twee kinderen van zijn tweede vrouw, Lidewij de Jongh, beschouwde hij weliswaar als hartsvrienden, maar eigen kroost had hij nooit verwekt. Het artiestenbestaan, dat hij in 2018 afsloot in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, had hem geheel in beslag genomen.

Brunopress

Hoe magistraal hij ook op het podium kon staan en een zaal in de ban kon houden, als mens was Van Vliet een onzekere twijfelaar die aan de ene kant wist dat hij het vak in zijn vingers had, maar zich aan de andere kant altijd afvroeg of hij wel goed presteerde. Voor de dood was hij niet bang.  "Misschien," citeerde hij Simon Carmiggelt, "groeit er uit mij ooit een mooi viooltje."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Personality
  • Brunopress