Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Saskia Belleman over victimblaming: 'Wat deed ze dan ook ’s avonds laat op straat? Pardon? Is de straat ’s avonds alleen van mannen?'

Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman vraagt onvermoeibaar aandacht voor femicide. Na de podcast Zij is van mij, is er nu ook een gelijknamig boek. ‘Ik voelde me bij elke zaak kwaaier worden.’

Saskia’s favoriete plek in huis: de brede vensterbank met uitzicht over het water

Saskia Belleman spit de rechtbank­rollen uit op zaken die interessant zijn om naar toe te gaan. "Telkens weer stuitte ik op zaken rond vrouwen die waren vermoord, het waren er echt heel veel. En de dader bleek meestal een partner of ex-partner. Op een gegeven moment dacht ik: wat is dit? Wat is hier aan de hand? Ik kwam er achter dat in Nederland eens in de acht tot tien dagen een vrouw door haar (ex­)partner wordt vermoord. En ik hoorde tijdens al die rechtszaken dat die vrouwen vaak hulp hadden gevraagd, maar niet serieus waren genomen. Ik voelde me bij elke zaak kwaaier worden. Ik dacht: hier moet ik iets mee."

Victimblaming

Op een gegeven moment in haar carrière is Saskia gaan twitteren. "Dat was tijdens de eerste rechtszaak tegen Geert Wilders. Er was zoveel media-aandacht voor en ik werkte voor een dode boom die de volgende dag pas verscheen. Toen zei een collega: 'Waarom ga je niet recht­streeks vanuit de rechtszaal twitteren?' Dat was iets totaal nieuws voor mij. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel volgers zou krijgen.

Ik krijg veel commentaar op mijn tweets. Soms dien ik mensen stevig van repliek, vooral als ze aan victim­blaming doen in zedenzaken. Zo van: 'Wat deed ze dan ook ’s avonds laat op straat?' Pardon? Is de straat ’s avonds alleen van mannen? Daar kan ik me zo boos over maken."

Beeld: Stef Nagel

‘Er is een categorie mannen die niet accepteert dat vrouwen eigen keuzes maken’

Femicide

"Toen ik me ging verdiepen in femicide, kwam ik erachter dat die vrouwenmoorden geen incidenten zijn, maar dat er een patroon aan ten grondslag ligt. En dat patroon is: scheve man-vrouwverhoudingen in onze samenleving. We lijken super geëmancipeerd, we denken dat vrouwen en mannen dezelfde keuzes kunnen maken, maar er is een categorie mannen die niet accepteert dat vrouwen eigen keuzes maken."

Zij is van mij

"Ik focuste bij het maken van de podcast Zij is van mij alleen op vrouwenmoorden, maar er zijn ook zoveel vrouwen die worden mishandeld door een man die de baas over hen wil zijn. En dat gebeurt achter de voordeur, de plek waar ze veilig zouden moeten zijn.

Ik krijg mails van vrouwen die in een levensbedreigende situatie zitten en dat vliegt me aan, want ik kan niets voor hen doen. Het enige wat ik kan doen, is aandacht vragen voor dit probleem. In landen als Frankrijk en Italië zijn de femicidecijfers relatief lager dan in Nederland. Omdat ze daar beleid hebben. Onze valkuil is dat we denken dat we er al zijn. En als je het patroon niet herkent, kun je het niet oplossen."

Beeld: Beeld: Stef Nagel

"Volgend jaar word ik zevenenzestig en dan moet ik stoppen bij de krant. Dat is goed, want jongere collega’s moeten ook een kans krijgen. Maar ik ga wel door met dingen op het grensvlak van rechtspraak en journalistiek. Alleen weet ik nog niet hoe."

Zij is van mij- Hoe kan het dat vrouwenmoord zo wordt onderschat in Nederland?

Verder lezen?

De nieuwe Nouveau met covermodel Simone Weimans ligt vanaf donderdag 5 juni in de winkel!

Het hele interview met Saskia Belleman lees je in de nieuwste Nouveau. Deze is vanaf donderdag 5 juni te koop in de winkels of bestel je via tijdschrift.land.

Personality
  • Tekst: Renate van der Zee
  • Stef Nagel