/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F06%2F6ppx3jhsPJFpwZ1749046118.png)
Een paar maanden geleden verhuisden Rob en zijn verloofde Nicolás naar Den Haag. De grote verbouwing – van vloer tot plafond – is inmiddels achter de rug en het huis voelt eindelijk af. “Nu zitten we eindelijk in de fase dat je denkt: het is klaar, het is fijn”, vertelt Rob aan Beau Monde. De verhuizing markeert een nieuw hoofdstuk, waarin rust en ruimte centraal staan.
Favoriete plek
Voor Rob, die opgroeide in Brabant en jarenlang in Nijmegen woonde, voelt het als een luxe om nu zo dicht bij de zee te wonen. Zelfs een kort moment aan het strand – om te wandelen, hard te lopen of gewoon te zitten bij een strandtent – geeft hem een gevoel van ontspanning. “Misschien ga ik deze zomer wel surfen, wie weet,” zegt hij met een glimlach.
Toch is zijn stemming niet geheel zorgeloos. Terwijl zijn persoonlijke leven zich in harmonie lijkt te ontvouwen, weegt de buitenwereld zwaar. “Naast al die fijne privédingen voel ik ook de zwaarte van wat er allemaal gebeurt in Nederland en daarbuiten.” Oorlogen, onveiligheid, het woningtekort – het zijn thema’s die hem bezighouden. “De problemen blijven zich opstapelen en we krijgen ze maar niet opgelost. Dat maakt me verdrietig, maar ook ongeduldig. Het duurt allemaal zo lang.”
Betrokkenheid
Rob gelooft sterk in het idee dat wie goed doet, goed ontmoet. “Hard werken, vriendelijk zijn, je inzetten voor anderen. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen.” Zijn ouders zijn het levende voorbeeld: zijn vader is al jaren vrijwilliger bij de voetbalclub, zijn moeder helpt vluchtelingen met taallessen en het vinden van kleding. Die sociale betrokkenheid zit diep. In Nijmegen was hij zelf buddy voor Syrische statushouders, hielp met sollicitaties en opleidingskeuzes. “Het was geweldig om te zien hoe gemotiveerd ze waren en hoe blij ze werden van de kleinste hulp.”
Het aanzoek
Het moment dat Ron zijn vriend ten huwelijk vroeg is voor hem het allermooist. “Iedereen die me goed kent, was ontzettend verrast dat ik dat had gedaan. Ik had namelijk altijd gezegd: trouwen, dat ga ik niet doen. En nu was ik ineens degene die hem vroeg.” Rob liep al maanden rond met de ring. In eerste instantie had hij bedacht om het huwelijksaanzoek tijdens hun vakantie te doen, op een berg met een fantastisch uitzicht, maar dat liep anders dan verwacht. Ook de poging erna mislukte. Toen dacht hij: “Ik doe het gewoon in ons nieuwe huis, als symbolische start van een nieuwe fase samen.”
Rob had het huis versierd, kaarsjes aangestoken en lekker gekookt. Alles stond klaar. Alleen had ze het doosje met de ring verstopt in een kast, en stond Nicolás precies op het moment suprême recht voor die kast. “Uiteindelijk kwam dat weer goed uit, want daardoor kon hij meteen zijn cadeautje uitpakken.”
Liefde van zijn leven
Nicolás is echt zijn liefde. “We zijn nu ruim drie jaar samen en hoewel ik daarvoor ook leuke relaties had, heb ik me nog nooit zo intens verliefd gevoeld als nu”, vertelt hij. “Ik wist niet eens dat het mogelijk was om zo verliefd te zijn. Nicolás en ik verschillen enorm, maar vullen elkaar juist daardoor goed aan. We houden elkaar scherp en hij zorgt ervoor dat ik dingen wat beter kan relativeren. Hij neemt mijn werk bijvoorbeeld niet te serieus. Hij zegt dan: ‘Het is maar een baan, hè, niet je hele leven.’ Nicolás leert me dingen meer los te laten, meer te genieten van het moment zelf. Afgelopen zomer deed hij mee aan de Olympische Spelen – hij is topsporter, hockeyer – en ik liep trots als een pauw achter hem aan.”
Passie en inspiratie
Zijn grote inspiratie is Els Borst. “Ik heb een groot schilderij van haar in mijn kantoor hangen. Voor mij draait politiek om vrijheid – om jezelf kunnen zijn. Dat begint bij onderwijs en gelijke kansen, maar ook bij het recht om over je eigen lichaam te beslissen. Els Borst betekende daarin enorm veel. Die verworvenheden staan steeds meer onder druk, ook dichter bij huis. Dan voel ik het vuur weer oplaaien.”
Ondanks die passie heeft hij hard heeft moeten werken om te komen waar hij nu is. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik begon jong en stond direct onder een vergrootglas.” De reacties waren niet altijd even mild. “Je krijgt lof, maar ook bedreigingen. Toch geloof ik dat dit hét moment is om grote problemen écht aan te pakken. Geen gekonkel meer, maar een normaal kabinet dat fatsoenlijk regeert en iets oplost.”
Zijn meest dierbare bezit is een grote zwart-witfoto van zijn opa met de hond. “Die kreeg ik van mijn oma toen opa overleed. Hij hangt overal waar ik woon. Af en toe steek ik een kaarsje aan. Dat is mijn manier om herinneringen levend te houden.”
De media
“Toen ik in 2018 fractievoorzitter van D66 werd, kopte een grote krant: ‘De openlijk homoseksuele Rob Jetten wordt fractievoorzitter’. Ik heb meteen gebeld: hoe vaak zetten jullie bij een heteroseksuele politicus ‘openlijk heteroseksueel’ erboven? Waarom moet dat in 2019 nog steeds genoemd worden? We kloppen onszelf graag op de borst als tolerant land, maar er zit nog genoeg onder de oppervlakte wat niet oké is.”
- Beau Monde
- NL Beeld