Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Veel kritiek op uitspraak John de Mol

Bekende én onbekende vrouwen spreken zich uit. "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op de nogal kille uitspraken van John de Mol. Boodschap John de Mol aan slachtoffers: “Als je niet meldt wat je is overkomen, ben ji...

Veel kritiek op uitspraak John de Mol

Bekende én onbekende vrouwen spreken zich uit.

"Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op de nogal kille uitspraken van John de Mol.

De groep vrouwen laat in de krant weten dat ze verdrietig zijn over zijn reactie in de YouTube-uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice. "Met het schaamrood op de kaken hebben we aangehoord wat de reactie was van John de Mol."

'Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is'

"Het is wel een breder probleem dat vrouwen niet snel melding maken van dit soort zaken dan alleen bij de Voice", zei De Mol in zijn reactie. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is. Ik wil me er graag in verdiepen."

Teleurstellend, reageert de groep vrouwen in het AD op zijn weerwoord. Het zegt volgens hen veel over de cultuurverandering die nodig is in het bedrijf. "Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing."

Het is vrij onthutsend dat De Mol dit zei als reactie op een uitzending over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Hij legt de verantwoordelijkheid bij de vrouwen – toch een soort victim blaming – terwijl er natuurlijk gewoon een veilige werkcultuur moet zijn waarin mannen (en vrouwen) het wel uit hun hoofd laten om ongepast gedrag te vertonen. De les is niet achteraf reageren, maar pro-actief omgangsregels bepalen.

De vrouwen van Talpa staan niet alleen in hun kritiek. Diverse medewerkers uit de media- en cultuursector hebben het manifest We Kijken Niet Meer Weg opgesteld tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in hun branche. Ondertekenaars, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), spreken zich hierin uit tegen de misstanden in de mediasector.

Ze willen verantwoordelijkheid nemen om niet weg te kijken bij intimidatie en wangedrag. "De tijd van meelachen of voorzichtige waarschuwingen is voorbij", schrijven ze.

Ook uit de mediawereld klinkt er kritiek.  Zangeres Do zegt dat John de Mol ‘zich moet schamen’. 

En Chantal Janzen plaatste dit.

Kim Feenstra is het ook niet eens niet met het 'advies' van John. 'Poten thuis. Simpel zat.'

'Geen woord over mannen - zijn collega’s, vrienden, zijn zwager, vertrouwelingen - die hun handen en pik moeten thuishouden'

En ook Angela de Jong van het AD is duidelijk: "Geen woord over mannen - zijn collega’s, vrienden, zijn zwager, vertrouwelingen - die hun handen en pik moeten thuishouden, die vrouwen niet als prooi moeten zien en hoe vervelend hij het vond dat zijn succesprogramma kennelijk jarenlang een speeltuin was voor ranzige types. Weerzinwekkend, een ander woord heb ik er niet voor."

Ook Marije Knevel spreekt zich uit... 

... net als Claudia de Breij...

... en Olcay Gulsen.

De Mol heeft inmiddels gereageerd op alle reacties die zijn ontstaan na zijn optreden in ‘BOOS’.

“Gisteravond ben ik me rot geschrokken van alle reacties op het beantwoorden van de vragen bij BOOS. Ik snapte werkelijk niet waarom vrouwen boos zijn over mijn woorden in plaats van op de daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vanmorgen werd ik nog eens extra geraakt door een advertentie in de krant. Direct daarna ben ik in gesprek gegaan met een aantal vrouwen uit het bedrijf, die achter deze advertentie staan, om deze boosheid en teleurstelling te begrijpen.”

'Ik heb onbedoeld de indruk gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen'

“Ik heb vooral geluisterd en begrijp nu dat, in tegenstelling tot mijn goede intentie, ik voorbij gegaan ben aan het feit dat ik daarmee volledig onbedoeld de indruk heb gewekt de schuld bij vrouwen neer te leggen. Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren.”

'Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan'

“Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100% inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan. Ik hoop dat daarmee ook een bredere maatschappelijke discussie tot stand komt. Ik ga daar niet op wachten en ben direct begonnen om dit proces in mijn eigen bedrijf op te starten. Inmiddels ben ik uiteraard ook ingegaan op een uitnodiging van de staatssecretaris cultuur en media om hierover in gesprek te gaan.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in