Sisterhood: Heleen van Royen neemt het op voor Eva Jinek

Heleen van Royen

Seksisme is nog alive & kicking, mensen.

De meeste mensen vonden het leuk voor Eva Jinek (44), dat ze in verwachting is van haar tweede kind. Maar laat het gerust aan zure mannen over om onmiddellijk vragen te stellen over haar salaris, hoe lang ze er nu weer uit zou zijn qua verlof en of ze er niet eerder aan had moeten beginnen.

Dat soort vragen worden niet aan aanstaande vaders gesteld, hè? Terwijl ook zij een kind krijgen en dat met aanzienlijk minder fysieke belasting dan de vrouw in kwestie.

Zo heeft mansplainer en professioneel mopperpot Maarten van Rossem kritiek op Eva's timing omdat het leeftijdsverschil met haar zoon Pax (zo'n 5 jaar) nu te groot zou zijn. "Ik vind zelf dat ze er iets sneller bij had moeten zijn," aldus Van Rossem. Bij wie het blijkbaar niet opkomst dat zwanger worden niet bij iedereen op afroep gebeurt. En bovendien: waar bemoeit hij zich mee?

Heleen van Royen

Iets dergelijks meent schrijver Heleen van Royen ook: "Als je me had verteld, in 1987, toen ik afstudeerde van de School voor Journalistiek, dat het vak er zo zou gaan uitzien, zou ik heel hard hebben gelachen. Nu vind ik het om te janken."

Hester Zitvast

Ze was niet de enige die van zich liet horen: columnist Hester Zitvast vindt de uitspraken van Maarten idioot. "Zin om heel lelijke dingen over Maarten van Rossem te schrijven," meldt ze op Twitter. "Als leeftijd ineens een issue is, weet ik ook nog wel wat in te brengen over hem, denk ik."

Zelf is Hester vorig jaar bevallen van haar vierde kind, zo’n 21 jaar na haar eerste. "Soms loopt het leven anders. Had zelf ook 44 nooit gedacht, maar het gebeurde door samenloop van omstandigheden. En het is op deze leeftijd ook heel leuk. Misschien nog leuker dan toen ik 23 was. Oh en de carrière gaat gewoon door. 👌"

Marc-Marie

Intussen had Marc-Marie Huijbregts ook iets te zeggen, in dit geval over de lange periodes dat Jinek niet op de buis te zien is en die niet in verhouding zouden staan ten opzichte van haar salaris. "Ik zie het als een frame van iemand," zegt Jinek, voor wie deze kritiek niet nieuw is. "Bij RTL werk ik nog meer dan ik deed bij de NPO."

Als Marc-Marie zegt: "Je werkt een korte periode heel hard. Noem jij het zelf parttime of vind jij dit fulltime?" antwoordt Eva: "In uren uitgedrukt werk ik fulltime."

Alsof ze zich moet verdedigen 🙄 Pas als al deze vragen ook aan de mannelijke grootverdieners binnen de omroepen worden gesteld – ben je je geld wel waard, ben je niet teveel met je gezin bezig, werk je wel genoeg? – praten we verder.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in