Sigrid Kaag over bedreigingen: 'Mijn gezin zou opgelucht zijn als ik stop'

Sigrid Kaag
© Getty Images

Sigrid Kaag twijfelt of zij wel door moet gaan in de politiek, vooral vanwege de bedreigingen die zij ontvangt. Dat heeft de minister van Financiën en politiek leider van D66 gezegd in College Tour.

Twee van haar kinderen vrezen dat Kaag binnenkort wordt gedood, vertelden zij in een filmpje dat aan Kaag werd getoond bij de opnames van het programma woensdag. Kaag werd daarop geëmotioneerd.

Dochter Janna (27) verwees naar de vermoorde Els Borst, die het slachtoffer werd van een verwarde man. "Ik maak mij zorgen dat mijn moeder eindigt zoals Els Borst. Het hoeft maar één keer mis te gaan", aldus Janna. Ook dochter Inas 'wil eigenlijk' dat haar moeder 'een andere baan vindt', 'gewoon internationaal'.

Nog geen keuze gemaakt

De uitzending van College Tour is zondag. Kaag zegt daarin dat ze nog geen definitieve keuze heeft gemaakt of ze door wil als politiek leider van D66. "Ik ga hier niet nu mijn vertrek aankondigen."

Maar ze erkent dat haar gezin 'opgelucht' zou zijn als ze stopt en verhuist uit Nederland. Kaag heeft vooral in het buitenland gewoond en gewerkt, vooral in het Midden-Oosten. ,,Mijn dochters zeggen: het is mooi geweest, mam. Dat is ook een belangrijke boodschap. Ik luister altijd naar mijn dochters”, aldus Kaag. Ook haar man twijfelt. "Als ik vandaag zou zeggen: het is mooi geweest, dan zou hij overmorgen klaarstaan met de koffers."

Brandende fakkel

Kaag zegt volgens de Volkskrant in de opnames dat ze pas over enige tijd een besluit neemt. Bij het huis van de minister dook eerder een man met een brandende fakkel op, die werd gearresteerd en is later veroordeeld. Kaag: "Ik was gechoqueerd. Dit is Nederland dus."

De D66-leider noemt het 'jammer' dat haar dochters het land hebben leren kennen door 'de lelijke lens van de politiek'. Haar man voelt zich inmiddels 'ook niet meer zo op zijn plek', aldus Kaag.

Hoewel over veiligheidsmaatregelen geen mededelingen worden gedaan, is het geen geheim dat Kaag wordt bedreigd. De permanente politiepost voor haar woning getuigt ervan.

'Ondermijning van de rechtstaat'

In een interview met het AD noemde ze het eerder 'bevreemdend' dat bedreigers aan huis komen. "Ik ben het gewend uit andere landen, maar het hoort niet bij Nederland wat mij betreft. Ik heb soms het idee dat wij een pad aan het afglijden zijn. Het is een directe en indirecte ondermijning van de rechtsstaat en de democratie. Dat klinkt heel abstract maar je ziet het in alle vormen. Gemeenteraadsleden die worden bedreigd, burgemeesters, journalisten. Men neemt steeds meer het heft in eigen handen. Dat is zorgelijk en gevaarlijk."

Vrees voor escalatie

Volgens de D66-leider 'hoef je geen helderziende te zijn' om te zien dat 'het mis gaat'. "Ik weet niet of we de geest nog in de fles kunnen krijgen. Dat is een taak voor ons allen. De stille meerderheid moet ook laten merken: dit is ons land. En we gaan redelijk en beschaafd met elkaar om. We accepteren beledigingen, bedreigingen en agressie niet. Daarvan moeten we allemaal zeggen: dat kan niet, dat hoort er niet zomaar bij."

Update

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Daarvoor voelt ze 'teveel verantwoordelijkheid.'

Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin: "Mijn zoon wil niet dat ik langskom."

Kaag zei vanochtend overvallen te zijn door het filmpje dat haar in het programma werd getoond. "Ik wist dat ze een boodschap hadden ingesproken, maar ik dacht dat er iets zou komen over dat ik vroeger niet kon koken en nu nog steeds niet, maar dat de aangebakken pannenkoeken lekker zijn. Iets luchtigs. Ik ben trots op ze dat ze de moed hebben kunnen vinden dit te zeggen."

Zoon

Niet alleen de dochters hebben last van de vele bedreigingen die Kaag krijgt. Ook haar man en zoon lijden eronder, vertelde ze vanochtend. "Mijn zoon wil niet dat ik op bezoek kom, pas als ik gestopt ben. Hij komt wel bij ons. Maar je wilt niet op straat nageroepen worden om wat je moeder doet."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in