Sara Kroos over seksueel misbruik: 'Ik wil niet nog eens tien jaar rondlopen met een vies geheim'

Sara Kroos

In therapie voor incest werd ze misbruikt door haar therapeut.

Tijdens haar psychiatrische behandeling van een jeugdtrauma door seksueel misbruik, werd Sara Kroos – je kent haar als cabaretier – wederom misbruikt, nu door haar therapeut. Ze schreef de ellende deels van zich af in 'Rood is ja'.

Het is niet voor het eerst dat ze zo openhartig is, wie haar wel eens heeft zien optreden weet dat ze ook in haar theaterprogramma’s het persoonlijke verhaal niet schuwt. Openhartig, hard, ontroerend en buitengewoon grappig vertelde ze niet alleen over haar vrolijke onhandigheid, maar ook over de zwarte thema’s in haar leven: seksueel misbruik en depressie.

Hoge pieken, diepe dalen

In een razend tempo maakte Sara (41) dit soort gewaardeerde programma’s en trad ze in het hele land op voor volle zalen. Totdat haar stressvolle bestaan in combinatie met haar voorgeschiedenis zoveel van haar eiste dat ze over de kop sloeg. Ze liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek en daar – zo schrijft ze in Rood is ja – ‘dacht ik op de bodem van mijn wanhoop te zijn’.

Maar niets was minder waar: in de vijf maanden die ze doorbracht in een ggz-instelling, waar ze werd opgenomen om haar incestverleden te verwerken, werd ze seksueel misbruikt door haar therapeut.

‘Dat was verwoestend,' zegt ze in de Volkskrant. 'Zij pikte mij ’s avonds buiten de kliniek op met de auto, om seks te hebben in een antikraakpand waar zij een kamer had gehuurd. Om mij de volgende ochtend weer therapie te geven. En soms ging ik zelf naar haar toe.

'Elke keer nadat ik bij haar was geweest beschadigde ik mijzelf'

Elke keer nadat ik bij haar was geweest beschadigde ik mijzelf. Ik had een steeds groter geheim, niet alleen voor mijn vrouw, maar ook voor de andere therapeuten. Ik kon aan niemand vertellen waarom ik zo achteruit ging, want ik wilde Agnes beschermen.

Ik werd suïcidaal en heb meerdere pogingen ondernomen in de kliniek. Het gevoel dat overheerste was diepe ontreddering en schaamte, dat ik me weer liet misbruiken door iemand die voor mij zorgde. Ik voelde: dit zal altijd blijven gebeuren, want meer ben je niet waard. Tegelijkertijd dacht ik dat ik van haar hield.’

Rechtszaak

Het leidde uiteindelijk tot een civiele rechtszaak en het eerdergenoemde boek, dat ze schreef toen het stof enigszins was neergedaald. ‘Nadat die rechtszaak was afgerond dacht ik: ik ga niet nog eens tien jaar rondlopen met een vies geheim," zegt Sara.

"Ik heb me jarenlang doodgeschaamd voor wat er is gebeurd. Agnes (het pseudoniem van de pleger) heeft op een gegeven moment de openbaarheid gezocht, ik was bang dat alles naar buiten zou komen. Dat maakte het lastiger voor mij om het af te sluiten. De angst en de schaamte wilde ik omdraaien, ik wilde het verhaal vertellen in mijn eigen bewoordingen en met de nuance die ik belangrijk vind.’

Over Sara

Sara Kroos (1981) is cabaretier en tekstschrijver. Tijdens haar carrière won ze diverse prijzen, waaronder de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival, de Neerlands Hoop en de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Haar recentste show Verte werd bekroond met de prestigieuze Poelifinario in de categorie 'Entertainment'. Daarnaast is ze bekend van tv-programma's als De lama's en In goed gezelschap en van het radioprogramma Sara op zondag. Momenteel is ze nog niet in staat weer het podium op te gaan. 'Rood is ja' bestel je hier.

Sara Kroos

Foto's | ISBN 9789026361319 | € 22,99 | omslagontwerp Margo Togni | auteursfoto ©Carmen Kemmink in opdracht van LINDA

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in