Royals in shock-campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen

Door Ella Vermeulen
Orange The World

'Naar bekende vrouwen zou wel worden geluisterd.'

Er is momenteel veel aandacht voor Orange The World, de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie.

Een van de opmerkelijkste campagnes rond het thema liep in Milaan, waar links en rechts posters met bekende vrouwen werden opgehangen, zoals Catherine, de prinses van Wales, Kamala Harris en koningin Letizia. De beelden waren met Photoshop behoorlijk toegetakeld, maar hadden ook een krachtige boodschap: het kan iedereen overkomen.

Orange The World

"Zij heeft hem aangegeven", zo staat er op elke poster te lezen. "Maar niemand wilde naar haar luisteren. Ze werd aan haar lot overgelaten. En nu heeft hij haar vermoord."

Orange The World

Het gaat om een campagne van het Spaanse Ministerie van Gelijkheid in samenwerking met de Italiaanse kunstenaar AleXsandro Palombo, die huiselijk geweld onder de aandacht willen brengen.

Orange The World

Men hekelt vooral het gebrek aan steun vanuit de overheid voor vrouwelijke slachtoffers. "We willen de zwakke beleidsreacties op het probleem van gendergerelateerd geweld aan de kaak stellen," luidt het persbericht. "Want waarom zou een vrouw huiselijk geweld nog komen melden, als ze achteraf totaal niet beschermd wordt door eender welke instelling, en alsnog wordt vermoord?" 

Orange The World

De posters waren al te zien in de straten van Frankrijk, Spanje en Italië. Gezien het feit dat geen van de vrouwen die is afgebeeld een claim op het portretrecht heeft gedaan, staan ze achter de campagne, al zal een royal daar geen mededelingen over doen.

Orange The World

Het is niet de eerste keer dat AleXandro Palombo zo’n campagne in het leven roept. In 2020 werkte hij aan de ‘Fighting For Life’-campagne, ook rond huiselijk geweld.

Daarvoor gebruikte hij de gehavende gezichten van onder anderen presidentsvrouwen Brigitte Macron en Michelle Obama en bondskanselier Angela Merkel. "Als deze bekende vrouwen iets zouden zeggen, zouden we wel meteen luisteren", zegt hij. "Waarom dan niet naar andere vrouwen?"

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in