Regeringscommissaris Mariëtte Hamer kritisch op onderzoek The Voice

Mariette Hamer
© Nouveau

'Het was dus níet op orde.'

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft woensdagavond in Op1 hard uitgehaald naar John de Mol.

Hamer en Uslu kritisch

De mediamagnaat riep in de uitzending van Boos, ruim een jaar geleden, vrouwen op zich te melden omdat dat veilig zou zijn. Het rapport van producent ITV, dat woensdag werd gepresenteerd, bewijst volgens Hamer dat De Mol toen niet de waarheid sprak. Ook anderen, zoals staatssecretaris Uslu, zijn kritisch op het rapport.

'We vertrouwen het niet'

"Je deed een oproep aan de vrouwen: ga je melden, want het is op orde," zei Hamer in Op1. "Maar het wás niet op orde.” Zij snapt dat veel vrouwen die zich in eerste instantie meldden bij Van Doorne, het advocatenkantoor dat voor ITV het onderzoek deed, zich toch niet wilden laten interviewen: "Zij zeiden: we vertrouwen het niet."

Onduidelijkheid in The Voice onderzoek

In het onderzoek komt onder meer een klacht van een kandidaat van The Voice naar voren, terwijl onduidelijk blijft hoe hier tegen is opgetreden. “De klacht had betrekking op zowel WhatsApp-berichten als verbale opmerkingen met een seksuele connotatie van een The Voice-maker richting een kandidaat. Diverse acties zijn ondernomen naar aanleiding van de klacht waaronder een excuus van de beschuldigde persoon en de toezegging dat de kandidaat niet alleen in een ruimte met de beschuldigde persoon zou zijn.” Verder zouden er geen aanwijzingen zijn geweest voor een directe schriftelijke vastlegging van de acties van het management.

Onderzoek is Voice-rommeltje

De regeringscommissaris seksueel wangedrag heeft geen idee wat ze met het onderzoek van ITV aan moet. "Het is geen cultuuronderzoek, want de cultuur bij het bedrijf wordt niet onderzocht," zegt ze. "Het is geen integriteitsonderzoek, het wordt niet duidelijk wie er verantwoordelijk was. Het zweeft er allemaal een beetje tussen.” Hamer zet ook haar vraagtekens bij de claim van het bedrijf dat alles bij ITV nu wel op orde is.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in