Premier Jacinda Ardern stapt op: 'Je kunt aardig én sterk zijn'

Jacinda Ardern

Jacinda is sinds 2017 premier geweest.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern stapt op om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Deze populaire powervrouw stond bekend om haar persoonlijke, empathische manier van leiden: ze loodste het land vrij soepel door de coronapandemie en bewees dat zogenaamde vrouwelijke eigenschappen heel effectief kunnen zijn in de vaak harde wereld van de politiek.

Zoals ze in haar afscheidsspeech zegt: 'Je kunt aardig én sterk zijn, empatisch én besluitvaardig, optimistisch én gefocust. Dat je in je eigen stijl een leider kunt zijn. Eentje die weet wanneer het punt is bereikt om op te stappen."

Naar eigen zeggen heeft de 42-jarige leider van de sociaaldemocraten niet meer voldoende energie om het land te leiden.

"Het is zo simpel", zei Ardern in een toelichting op haar besluit. "Ik ben een mens, politici zijn mensen. We geven alles wat we kunnen, zolang we dat kunnen. En dan is het tijd. En voor mij is het nu tijd."

Ardern, die sinds 2017 premier is en met haar 37 jaar een van de jongste vrouwelijke premier ter wereld was, zegt dat ze afgelopen zomer heeft nagedacht over haar toekomst in de politiek.

Toen kwam ze tot de conclusie dat ze niet verder wil als politiek leider van Nieuw-Zeeland. "Ik weet wat er nodig is voor deze baan en ik weet dat ik niet meer genoeg brandstof heb", zei ze.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in