Powervrouw Lucinda Douglas: 'Vrouwen moet stoppen met die slachtofferrol'

Powervrouw Lucinda Douglas: 'Vrouwen moet stoppen met die slachtofferrol'

'Geef liever mensen die kansen grijpen eens wat meer aandacht.'

Empowerment-coach Lucinda Douglas (51), schreef al tien boeken en spreekt zalen toe over vrouwelijk leiderschap. Dat zijn vrolijke en verfrissende bijeenkomsten, Lucinda is geen handenwringer en gaat niet mee in het frame dat aan de top staan zwaar is of dat vrouwen dwars worden gezeten. In haar ogen zitten ze eerder zichzelf dwars. Ze is helemaal voor sisterhood om daar een einde aan te maken. 

Vorig jaar stond ze in het theater met De Cheerleader "om vrouwen en hun verhalen te laten klinken: het podium van je leven," zegt ze in Trouw. "Maar dan schrikken ze. Vrouwen durven niet, ze vragen zich af wie er op hun verhaal zit te wachten. Mannen doen dat anders. Toen ik onlangs opperde dat ik in navolging van mijn boek Lefwijf er een ga maken met verhalen van eigenzinnige mannen – Lefgozer – had ik de volgende dag tientallen mails van kerels."

Douglas doorstond een gewelddadige jeugd in Zuid-Afrika, die haar niet klein heeft gekregen. "Tegenwoordig is het in om allemaal zielige verhalen te posten op sociale media, zo overdreven emotioneel vind ik dat," zegt ze. "Slachtoffers krijgen veel te veel aandacht in mijn ogen, meer dan mensen die ervoor gaan en kansen grijpen."

"Mensen noemen mij weleens een rolmodel," zegt ze. "Nou, hou je voetstuk maar lekker bij je, daar kukel je even gemakkelijk weer vanaf. Zo was ik vorige maand ineens trending op TikTok met een uitspraak die ik jaren geleden had gedaan in een talkshow met Prem Radhakishun. Ik zei toen – en daar sta ik nog steeds achter – dat ik in Nederland nooit ben gediscrimineerd.

Ik werd direct gecanceld, mensen noemden me verrader. Mijn verhaal werd niet geloofd. Het lijkt wel alsof dat wat ik heb meegemaakt niet mogelijk is. Maar het is waar, ik heb me nooit gediscrimineerd of een minderheid gevoeld. Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Daar kom je weer uit bij dat irritante slachtofferschap. Voor mij is het simpel: je hebt geen rechten, maar wel plichten. Zo sta ik in het leven.” 

Dit is Lucinda's nieuwste project: "Je kent vast wel de uitdrukking Samen kom je verder. Die uitdrukking is de kern van mijn programma Zichtbaar Zijn met Lucinda. Want tijdens dit traject deel ik niet alleen mijn kennis en ervaring, jij gaat ook bijdragen aan de inhoud! We pakken de zaken net even anders aan en dat is nu het mooie van Zichtbaar Zijn met Lucinda.

Centraal in ons programma staat het schrijven van een – gezamenlijk – boek. Dat boek wordt jouw en ons vertrekpunt. Alle vragen die je hebt en alle antwoorden die je krijgt en vindt, verwoorden we in dat boek. Oh ja, samen staan we ook op de cover en delen royalties. Jij komt met jouw vragen en samen en met mijn team gaan we aan de slag. Zichtbaar Zijn met Lucinda heeft ruimte voor zes vrouwen, duurt negen maanden en start 1 maart 2023. Er zijn nog 4 plekken over.'" 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in