Paralympisch kampioen Bibian Mentel (48) overleden

Paralympisch kampioen Bibian Mentel (48) overleden

Bibian groeide uit tot een symbool van veerkracht en optimisme

Snowboardster en voorvechtster van de gehandicaptensport Bibian Mentel is maandagmiddag op 48-jarige leeftijd overleden. De drievoudig paralympisch kampioene vocht ruim twintig jaar tegen herhaaldelijk terugkerende kanker. Uitzaaiingen in haar hersenen werden haar uiteindelijk fataal.

Mentels  doorzettingsvermogen, haar levenslust en haar openheid over haar ziekte waren jaloersmakend, voor sommige mensen wat moeilijk te behappen, maar bovenal een bron van inspiratie voor veel andere kankerpatiënten en hun naasten. Terwijl de ziekte haar 15 keer trof, vond Bibian altijd lichtpuntjes. Haar echtgenoot Edwin omschreef het in maart, toen zijn vrouw gasthoofdredacteur van het tijdschrift Margriet was, treffender dan wie ook: "Jij bent de koningin in het inkleuren van zwarte bladzijden.’’

Er zijn online al veel reacties op Bibians dood geplaatst.

Paralympisch goud

Mentel had al enkele nationale titels op zak en serieus zicht op deelname aan de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, toen een kwaadaardig tumor in het botvlies in 2001 tot amputatie van haar rechteronderbeen leidde.

De destijds 28-jarige Loosdrechtse stond echter vier maanden na de operatie alweer op een snowboard. Niet lang daarna, in januari 2002, werd ze Nederlands kampioen. Niet bij de paralympiërs, maar tussen de valide sporters.

Vervolgens ging ze zich inzetten voor het snowboarden voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze hielp daarnaast parasnowboarden op de internationale sportkaart te zetten en was ook nauw betrokken bij de lobby om het onderdeel op de Paralympische Spelen te krijgen.

Paralympisch kampioen Bibian Mentel (48) overleden

De dan inmiddels 41-jarige Mentel was in 2014 niet alleen de Nederlandse vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie in Sotsji...

Paralympisch kampioen Bibian Mentel (48) overleden

...ze won ook goud op de snowboardcross.

Paralympisch kampioen Bibian Mentel (48) overleden

Vier jaar later veroverde ze in Pyeongchang, waar ze wederom vlaggendraagster was, zelfs twee paralympische titels. Beide successen leverde haar in december het predicaat Paralympisch Sporter van het Jaar op. Kort na de dubbelslag in Zuid-Korea zette ze een punt achter haar topsportloopbaan.

Zevenvoudig wereldkampioene Mentel is oprichtster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen, met name boardsporten.

"Ik hoop van harte dat de stichting voortgezet wordt, dat er nog heel veel kinderen met een lichamelijke uitdaging geholpen mogen worden om lekker hun leven op te pakken en meer uit het leven te halen dan dat ze nu doen,’’ vertelde Mentel begin maart in haar laatste televisie-interview, tegen Humberto Tan.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in