Olcay Gulsen noemt rapport The Voice 'koud en kil'

Olcay Gulsen rapport the voice
© ANP

'Het is een extra klap voor de slachtoffers.'

Programmamaker en ondernemer Olcay Gulsen heeft geen goed woord over voor het rapport dat producent ITV heeft gepubliceerd over de misstanden bij The Voice of Holland. Zij vindt het een "koud en kil rapport dat over heel veel gaat, maar niet over het belang van de slachtoffers."

Olcay Gulsen over slachtoffers

Dat stelde Gulsen woensdagavond in talkshow Khalid & Sophie. "Dit rapport is een extra klap voor de slachtoffers", aldus de vriendin van Ruud de Wild. "Zij hebben veertien maanden gewacht en waren hoopvol. Maar ik mis iets concreets voor deze slachtoffers. Zij hebben niets aan excuses. Met alleen die excuses komt ITV er niet."

The Voice-schandaal

In het rapport staat dat zaken van vier oud-medewerkers zijn doorgegeven aan meerdere leidinggevenden en dat er een mondelinge waarschuwing zou zijn gegeven. Met de meldingen lijkt volgens het rapport van advocatenkantoor Van Doorne echter niks te zijn gedaan. Slachtoffers van The Voice eisen dat de directie van ITV aftreedt na het rapport. Maar de producent wil geen antwoord geven op de vraag of de directie van het bedrijf dat overweegt.

'Aanfluiting'

Ook misdaadverslaggever John van den Heuvel is kritisch op het rapport: "Ik vond het een aanfluiting om te lezen, er wordt om de hete brij heen gedraaid. Het is lastig, want je hebt slechts een samenvatting", vertelt John over het onderzoek in RTL Boulevard. "Ik vind dat je als samenleving recht hebt om te weten wat er achter de schermen allemaal is misgegaan."

Geen vertrouwen

De misdaadverslaggever is dus niet tevreden met de manier hoe ITV dit onderzoek naar buiten heeft gebracht en geeft aan dat de samenvatting niet veel zegt over de misstanden: "Het is veel rook en wollige teksten." Daarom heeft John er ook nauwelijks vertrouwen in dat het externe onderzoek iets zal betekenen in de komende tijd. "Ik vrees dat dit rapport over twee weken in de diepste la ligt en er niemand meer op terugkomt", zegt John.

Slachtoffers

"De vraag is wat de slachtoffers aan het rapport hebben. "Dit geeft helemaal geen genoegdoening voor slachtoffers, want zij wisten al lang wat er precies is gebeurd. Ook in de BOOS-aflevering is er al heel veel naar voren gekomen," aldus John.

'Teleurstelling'

TV-recensent Angela de Jong noemt het rapport in het AD een teleurstelling. "Dit is geen rapport van een bedrijf dat recht wil doen aan de slachtoffers, dat écht wil weten hoe het zo vreselijk fout heeft kunnen gaan dat de studiovloer van de grootste talentenjacht van ons land een speeltuin kon worden voor perverse mannen met macht. 

Er hebben zich tientallen mogelijke slachtoffers gemeld bij Van Doorne en uiteindelijk is er slechts met vijf gepraat. Vijf! Dat zegt alles over het wantrouwen dat op voorhand aan dit onderzoek kleefde. Wat ik ook zo gek vind is dat het advocatenkantoor niet actief uit zichzelf contact heeft gezocht met oud-deelnemers. Dat is toch het eerste wat je doet?

(…) De mooiste zin die ik las was dat als de klachten waren doorverwezen naar de Engelse top van het bedrijf ‘de reactie anders zou zijn geweest’. Met andere woorden: sorry meiden, jullie stonden voor het verkeerde loket."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in