Nieuwsvrouw Martha Riemsma leidt Tubantia

Nieuwsvrouw Martha Riemsma leidt Tubantia
© Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman

'Vrouwen lezen met hun hart, mannen met hun hoofd.'

Martha Riemsma (44) is hoofdredacteur van Tubantia (oplage 81.000, digitaal bereik 300.000 per dag) en een van de powervrouwen die momenteel aan het hoofd staat van een grote krant.

Hoewel ze op haar twaalfde al zei dat ze ooit hoofdredacteur wilde worden, is Riem­sma via een omweg in de journalistiek beland. Meteen als hoofdredacteur, dat dan weer wel.

'Ik had een manage­mentklus gedaan voor Tubantia, waarna de toenmalige adjunct-hoofdredacteur zei dat ik later best mocht terugkomen, maar dan als hoofdredacteur. Tien jaar daarna belde hij me en zei dat Tubantia een nieuwe leider zocht.

'Ik was iemand van buitenaf, wat misschien wel even slikken was voor de redactie'

En zo ben ik daar zeven jaar geleden dus geko­men. Iemand van buitenaf, wat misschien wel even slikken was voor de redactie, maar zelf voel­de ik vanaf dag één: hier hoor ik, dit is mijn plek, hier ben ik thuis.

Nieuwsvrouw Martha Riemsma leidt Tubantia

Ik heb Communicatieweten­schap aan de Universiteit Twente gestudeerd en heb altijd een grote liefde voor de regionale jour­nalistiek gehad. Snel na mijn komst kreeg ik de kans om me te bewijzen in de affaire-Munster­man, destijds voorzitter van FC Twente, tevens ex-topman van Wegener en -eigenaar van Tuban­tia.

Met zijn financiële strapatsen had Munster­man FC Twente naar de ondergang geleid. Jour­nalisten van de krant hebben onthullende artikelen over hem geschreven, waarvoor ze in 2016 een journalistieke prijs wonnen.

'In zo'n ge­val gaat het erom hoe je als hoofdredacteur je mensen steunt'

In zo'n ge­val gaat het erom hoe je je als hoofdredacteur opstelt: of je je mensen steunt en of je de juiste journalistieke keuzes maakt. Dat is goed gegaan en heeft erg geholpen bij het afwerpen van mijn niet-journalistieke achtergrond.

Met de hele re­dactie zijn we destijds ter inspiratie naar de film Spotlight gegaan, over de redactie van The Boston Globe, die seksueel kindermisbruik binnen de rooms-katholieke kerk onthulde.

Toen Tubantia van eigenaar veranderde, heb ik gevochten voor onze regionale status, waardoor onze krant niet opent met landelijk nieuws, maar met het regio­nale katern, dus nieuws uit Enschede, Hengelo en Oldenzaal op de voorpagina en niet uit Den Haag, Washington of Kabul. Niet voor niets staat er onder onze titel: “Hart voor de regio, oog voor de wereld”.

'Mis­schien dat vrouwen wat meer aandacht hebben voor het belichten van de menselijke kant van het nieuws'

Volgens mij maakt het geen verschil of een krant door een man of een vrouw wordt geleid; mis­schien dat vrouwen wat meer aandacht hebben voor het belichten van de menselijke kant van het nieuws.

Of er vrouwennieuws bestaat? Vrouwen lezen met hun hart, mannen met hun hoofd, zeg ik altijd, dus daar moet je als krant rekening mee houden, dat betekent veel aandacht voor per­soonlijke verhalen.'

Matthijs van Nieuwkerk is Martha's vriend: 'Fotograaf Edwin Smulders van Story voor mijn huis'

Onlangs kwam Riemsma zelf in het nieuws, toen bekend werd dat Matthijs van Nieuwkerk haar nieuwe vriend is. 'Er kwam een golf over me heen die me wel overviel, ook al had Matthijs me gewaarschuwd. Fotograaf Edwin Smulders van Story voor mijn huis en even later weer voor m'n kantoor.'

'Ik wilde vooral dat iedereen zou weten dat het om een serieuze relatie gaat'

'Autoraampje open, telelens eruit, klik: Martha op de foto. Gelukkig had ik mijn directe omgeving tijdig gewaarschuwd. Ik wilde vooral dat iedereen zou weten dat het om een serieuze relatie gaat. Matthijs en ik zijn heel gelukkig met elkaar. Omdat ik al een tijdje alleen was, is ieder­een heel blij voor me. En de paparazzi? Die ne­men straks wel weer iemand anders op de korrel.'

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in