Muziekicoon Tina Turner (83) is overleden

Tina Turner
© Getty Images

Zangeres Tina Turner is overleden. Anna Mae Bullock, zoals ze in werkelijkheid heette, overleed na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland. Ze was 83 jaar. 'Met haar verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel,' aldus een woordvoerder van de familie.

Tina Turner
© Getty Images

Turner werd ook wel de Queen of Rock 'n Roll genoemd en werd  wereldwijd bekend door hits als Proud Mary, The Best en Private Dancer. Haar liveoptredens als podiumbeest waren legendarisch, wat haar de bijnaam Tyfoon Tina opleverde.

Tina Turner
© Tina Turner Estate

Geboren in een niet al te welvarend, gebroken en vooral liefdeloos gezin had ze geen makkelijke start. Haar moeder Zelda liep weg toen Tina elf jaar was: "Ik had niet het gevoel dat ze van me hield, ze wilde me niet," zegt Turner. "Ze was al heel jong moeder geworden en wilde gewoon niet nog een kind. Ik had niemand, geen basis om op terug te vallen, dus ik moest wel sterk zijn om vooruit te komen. Ik geloof dat als je opstaat en gewoon gaat, het leven vanzelf voor je open gaat."

Tina Turner
© Getty Images

Haar carrière als zangeres en songwriter begon in 1957 in nachtclubs. Ze maakte naam met haar krachtige manier van zingen, door een DJ bewonderend omschreven als 'screaming dirt, heel funky'. Ze ging aan de slag met Ike Turner die haar Tina doopte omdat het zo lekker rijmde met Sheena Queen of the Jungle, die de inspiratie was voor haar podiumpersonage. Het moment waarop ze aangaf haar naam niet te willen veranderen, was ook het eerste moment dat hij mishandelde.

Tina Turner
© Getty Images

Tina en Ike hadden professioneel veel succes, maar privé een hopeloze relatie. Hij was zwaar verslaafd aan cocaïne en mishandelde haar. In haar wanhoop deed ze zelfs ooit zelfmoordpoging omdat ze zo bang voor hem was.

Tina Turner
© Getty Images

Pas in 1976 had ze eindelijk de moed bij hem weg te gaan en stond er toen alleen voor, met enorme schulden, door afgezegde concerten en achterstallige belasting. Twee jaar lang leefde ze van bonnen van de voedselbank en trad ze op in kleine clubs om alles af te betalen.

Tina Turner
© Getty Images

Het duurde even voor haar solocarrière op stoom kwam, maar vanaf 1983 was het niets dan hits, wereldtournees, superstardom en Welcome to the Thunderdome. De zangeres was met 200 miljoen verkochte platen de bestverkopende vrouwelijke rockartiest en verkocht de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld.

Naast een brutale, gruizige, zeer energieke performer die graag liet zien dat ze stevig op haar sterke benen stond, ontpopte Tina zich tot een powervrouw die zich niets meer liet zeggen. Zoals Oprah Winfrey tegen haar zei: "We hebben niet meer helden nodig, maar heldinnen zoals jij, Tina. Je maakt me trots dat ik een vrouw ben."

Tina Turner
© Getty Images

De gezondheid van Turner was broos. Naast een beroerte, kanker en nierfalen worstelde ze ook met de ziekte PTSS door haar traumatische huwelijk met Ike. Hij overleed in 2007 aan een overdosis cocaïne.

Tina woonde al sinds 1985 in Château Algonquin in de buurt van Zürich met Duitse muziek-executive Erwin Bach, met wie ze in 2013 alsnog trouwde. Erwin verzorgde haar toen ze drie weken na hun huwelijk een beroerte kreeg en hielp haar in 2017 door een nier aan haar af te staan; haar eigen nieren waren beschadigd door een te hoge bloeddruk.

Tina Turner
© Getty Images

"Mensen denken dat mijn leven zwaar is geweest, maar ik vind het meer een formidabele reis," zegt ze. "Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat het niet gaat om wat er gebeurt, maar hoe je daar mee omgaat."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in