Mirjam Bikker (40) wordt de nieuwe partijleider ChristenUnie

Door Ella Vermeulen
willem alexander mirjam bikker

Gert-Jan Segers stapt uit de politiek. Hij stopt als Tweede Kamerlid en partijleider van de ChristenUnie. In een brief aan de leden van zijn partij schrijft hij dat het na tien jaar "mooi is geweest". Segers zal worden opgevolgd door Mirjam Bikker (40), nu vicefractievoorzitter.

'Moedige vrouw'

Mirjam Bikker is de enige kandidaat om Segers op te volgen en ze zal naar verwachting komende dinsdag door haar fractie worden gekozen. Segers had haar al eerder op het oog als opvolger, blijkt uit zijn brief. Bij de vorige verkiezingen heeft hij zich kandidaat gesteld in "de wetenschap dat er een kundige en gedreven opvolger zou zijn". Volgens Segers "staat die moedige vrouw er nu".

'Het is een groot voorrecht om op het Binnenhof het goede te zoeken'

Bikker draait al een tijdje mee in Den Haag en zat eerst in de Eerste Kamer. "Het is een groot voorrecht om op het Binnenhof het goede te zoeken, voor kwetsbare mensen, voor recht en vrede," zei ze bij haar switch naar de Tweede Kamer.

"Ruim 6 jaar lang heb ik mij met hart en ziel mogen inzetten in de Eerste Kamer. Daar  toetsen we de wetten en dat is voor een jurist mooi werk en het is ook heel belangrijk. Toch brandde bij mij het verlangen om dichterbij de samenleving bezig te zijn. Daar zijn niet altijd wetten voor nodig, vaak is het beleid. Dat kan in de Tweede Kamer, daarom maak ik nu met veel plezier nu de overstap."

Luisteren en handelen

Over haar visie: "Het gaat niet om succes in de politiek, maar om vrucht dragen. Ik zie dat als een aansporing om te kijken naar de uiteindelijke gevolgen van wat je doet, ook op langere termijn. Wat ik ook geleerd heb is dat je niet altijd direct een mening hoeft te hebben, dus ook niet als politicus. Het begint met luisteren en iemand in de ogen kijken. Vanuit deze houding hoop ik me in te zetten ook in deze nieuwe rol."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in