Minister Van Gennip: 'Vraag vrouwen of ze een paar uur meer willen werken'

Karien van Gennip

Voorzetje in het kader van Internationale Vrouwendag.

Vrouwen die in deeltijd werken hoeven echt niet allemaal fulltime aan de bak. Een paar uur méér kan de druk op de arbeidsmarkt al verlichten. Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) roept op Internationale Vrouwendag werkgevers op daarover in gesprek te gaan.

Voltijdsbonus

Het kabinet werkt aan een voltijdsbonus om mensen te verleiden fulltime te gaan werken en zo de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Van Gennip verwacht niet dat de voltijdsbonus alles oplost: "Ik denk dat de grote discussie zit in de vraag of mensen twee, drie, vier uur méér aan het werk willen," zegt ze in het AD.

Niet meteen 40 uur

"Ik denk dat dáár het gesprek over moet gaan. En dan is de vraag erbij: wat staat er in de weg? Kun je het combineren met je situatie thuis? Zijn dat roosters? Heb je invloed op je werkzaamheden? Is het de cultuur op de werkvloer? Als genoeg mensen een paar uur per week extra gaan werken, helpt dat om Nederland open te houden."

Loont dat wel, een paar uur meer? Van Gennip: "Vul de werkurenberekenaar van het Nibud in. Als je bijvoorbeeld van 24 uur naar 28 uur gaat, valt het reuze mee wat je aan belasting betaalt."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in