Nederland tegen Qatar: wat deed Conny Helder qua One Love?

Vergeet Team Oranje, het ging eigenlijk vooral om een statement vandaag.

Door Ella Vermeulen
minister Conny Helder in Qatar one love

Let's spare a thought voor minister Conny Helder van sport. Wat ze vandaag ook besloot te doen in Qatar, er zou altijd wel iemand boos / teleurgesteld / verontwaardigd om zijn geworden.

De Tweede Kamer wás nu al kwaad omdat ze eerder uit een debat moest vertrekken om haar vliegtuig naar het WK in Qatar te halen. Nederland speelde daar tegen het gastland.

Iedereen met een ruimdenkende ziel hoopte dat ze, net als haar Duitse collega Nancy Faeser, de One Love armband zal dragen, maar dat lag diplomatiek weer gevoelig omdat ook de emir op de tribune zou zitten. De KNVB zag er om die reden al vanaf en koos voor een bescheiden speldje. Helder zei eerder al dat ze zelf zou bepaalde of en wat ze zou doen. Feit is dat het meer een statement voor het thuisfront zou zijn dan dat ze er in Qatar enige indruk mee zou maken, afgaand op de discussies daar, de afgelopen weken.

Intussen was ze óók nog op pad gestuurd om de mensenrechten ter plekke aan te kaarten. Een meerderheid van de Tweede Kamer – inclusief coalitiepartijen D66 en ChristenUnie – steunde een motie die het kabinet vroeg het WK diplomatiek te boycotten. Het kabinet vond dat, liet minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) aan de Kamer weten. Een Nederlandse boycot zou de "constructief-kritische dialoog met Qatar, ook op het gebied van mensenrechten, ondergraven", schreef hij.

Economische belangen

In de brief schreef Hoekstra dat ook politieke en economische belangen meespelen: Qatar helpt Nederland met het evacueren van Nederlanders en Afghaanse bondgenoten sinds de machtsovername door de Taliban, en beschikt over veel gas. Hoewel Nederland nu amper gas uit Qatar importeert, kan het land in de nabije toekomst belangrijker worden om voor de energievoorziening minder afhankelijk te zijn van bijvoorbeeld Rusland. "Het is dus goed dat Nederland gaat, onze belangen zijn groot, ook na dit WK nog", zegt oud-topdiplomaat Nikolaos van Dam in NRC.

Never mind wat precies?

En hoe zat ze nu op de tribune? Met een Never Mind sjaal die een One Love-speldje grotendeels verborg. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove campagne: OneLove staat voor gelijkheid en verbinding", zegt Helder via een woordvoerder. Maar ze draagt de band niet omdat ze voor wat subtielers wil gaan: "Alleen zo kunnen we écht duurzame verandering bewerkstelligen." Hmmm.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in