'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Nieuwe biografie over liefde, macht en goed je zaakjes regelen.

Melania Trump is geen heel zichtbare First Lady. Ze schrijdt zwijgzaam in en uit beeld, wil vaak niet hand in hand lopen met haar man en heeft niet echt moeite gedaan om iets met haar positie te doen. Veel mensen vragen zich al vier jaar af of ze eigenlijk wel gelukkig is in haar huwelijk.

De hashtag #FreeMelania kan echter in de kast, want Washington Post reporter Mary Jordan onthult in een nieuw boek dat Melania precies weet waar ze mee bezig is en in ieder geval haar eigen zaakjes goed voor elkaar heeft.

Exhibit 1: haar late aankomst in Washington. Toen Melania na Donalds inauguratie in New York bleef wonen (met exorbitante beveiligingskosten als gevolg), gingen de meeste mensen ervan uit dat de relatie van de Trumps bekoeld was. Melania's eigen verklaring was dat ze het schooljaar van hun zoon Barron, destijds tien jaar, niet wilde onderbreken.

Beide argumenten zijn volgens Jordan waar, maar de échte reden was dat Melania nog even niet haar intrek in het Witte Huis nam om haar onderhandelingspositie met betrekking tot hun huwelijkse voorwaarden te verbeteren.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Trumps campagne was pittige geweest, vol onaangenaam nieuws over zijn indiscreties, van 'grab them by the pu**y' tot een vermeende affaire met Playboy Playmate Karen McDougal. Om een béétje een staatsman te lijken, kon hij bij zijn oerconservatieve achterban moeilijk aan zijn  ambtstermijn beginnen met een scheiding. Bovendien moet de rol van First Lady als 'verzachtende context' niet worden onderschat: men wilde Melania erbij houden.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Melania moest alle onchique scharrels van haar man uit de media vernemen, had 'tijd nodig om bij te komen van de vernedering' en maakte meteen handig van die tijd gebruik om haar financiële afspraken met Donald bij te stellen, iets wat ze omschreef als 'goed voor Barron zorgen', zo schrijft Jordan in 'The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump'.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Even wat achtergrond: Donald is erg gehecht aan zijn geld en liet zich een paar dagen voor hij zijn tweede vrouw Marla (hier met hun dochter Tiffany) meer zou moeten betalen bij een scheiding alvast van haar scheiden. Melania's huwelijkse voorwaarden waren niet heel riant, maar ze was al wel langer met hem getrouwd dan zijn twee ex'en en zat in een goede onderhandelingspositie.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Haar vermeende kalmerende effect op hem was zo groot dat Trumps vrienden en minimaal een van zijn volwassen kinderen haar vroegen zo snel mogelijk naar Washington te komen. Daar wilde Melania wel wat tegenover gesteld zien. Toen ze alsof in het Witte Huis trok, had ze, een beroepskapitalist waardig, haar zaakjes uitstekend geregeld, geheel in de stijl van haar echtgenoot.

Voor Barron was een tweede, Sloveens paspoort geregeld, zodat hij later eventueel in Europa voor de Trump-organisatie kan gaan werken en ze kreeg zwart op wit dat hij op het gebied van financiële kansen en de erfenis net zo zou worden behandeld als zijn oudste drie kinderen. Ook haar inkomen en luxe manier van leven waren ermee gegarandeerd, in het geval van een scheiding.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

Of die er ooit komt, is niet duidelijk: beiden ervaren de relatie als prettig, omdat ze weten wat ze aan elkaar hebben. Hoewel Donald en Melania tegenpolen lijken, ziet Jordan juist veel overeenkomsten tussen hen. "Het zijn allebei vechters en overlevers en ze vinden loyaliteit belangrijker dan wat dan ook. De zeer publiek levende Trump noch de zeer op haar privacy gestelde Melania heeft veel goede vrienden. Hun loner instinct sijpelt door in hun huwelijk (gescheiden slaapkamers, vaker niet dan wel samen reizen), dat door insiders overigens ook als warm wordt omschreven."  

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

"Melania (hier in 2005, net getrouwd) lijkt veel meer op hem dan je zou denken," zegt Jordan. "Ze is net als hij goed in haar eigen geschiedenis schrijven en haar eigen mythe creëren. En Melania herkent een gouden kans als die zich aandient. Ze brak met vrienden in Slovenië om verder te komen en deed hetzelfde met vriendinnen in New York. Ze pakt haar kans en steekt er veel energie in. En dan gaat ze door en kijkt nooit meer achterom." Donald is gewaarschuwd.

'Melania lijkt meer op Trump dan je denkt'

'The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump' komt uit 16 juni.  

Foto's (c) Brunopress, openingsfoto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in