Marion Bloem overweegt koninklijke onderscheiding terug te geven

Door Ella Vermeulen
Marion Bloem

'Er is zoveel om me voor te schamen.'

Het is standaard protocol, een onderscheiding is niet voor eeuwig, maar voor het leven. De Kanselarij schrijft voor dat erfgenamen na het overlijden van de drager van een koninklijke onderscheiding deze terugsturen. Zij kunnen het onderscheidingsteken wel in bruikleen houden, maar alleen als zij een borgsom hebben betaald.

Zo ook de nabestaanden van schrijver en arts Ivan Wolffers. Zijn vrouw, schrijver Marion Bloem, overweegt haar eigen onderscheiding ook meteen maar in te leveren.

Wolffers werd in 2009 onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit is ook de koninklijke blijk van waardering die Bloem kreeg. Hij overleed begin oktober op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Marion Bloem
© Nouveau / DPG Media 2022

Wolffers studeerde geneeskunde in Utrecht. Hij werkte daarna op een huisartsenpraktijk en schreef columns voor de Volkskrant. In 1989 werd hij buitengewoon hoogleraar Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij schreef veel boeken, niet alleen romans, maar ook werken over gezondheid, waaronder het standaardwerk Medicijnen. Wolffers en Bloem waren een halve eeuw samen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in