Marian Mudder: 'Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt'

Marian Mudder: 'Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt'

Alles over haar verhelderende nieuwe boek.

Na Sofasessies, over de therapieën die haar niet hielpen, schreef actrice en therapeut Marian Mudder (64) een boek waarin ze vertelt hoe je kunt leren om – net als zij uiteindelijk – van jezelf te gaan houden. Het heet 'Wat ik eerder had willen weten' en is voor iedereen, maar vooral voor de rationele, academisch ingestelde mens.

'Het is niet nodig dat je jezelf afvraagt of je wel goed genoeg bent'

"Het is niet nodig dat je bang of ongelukkig bent. Het is niet nodig dat je jezelf afvraagt of je wel goed genoeg bent. Het boek gaat over angst, de verlammende angst om niet goed genoeg te zijn en vooral hoe er vanaf te komen. Het gaat over (weer) in contact komen met wie je werkelijk bent. Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt." 

Marian Mudder: 'Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt'

"Voor mensen die weinig met spiritua­liteit op hebben, heb ik het zo proberen op te schrijven dat ze er wel degelijk iets mee kunnen," zegt ze over het vervolg op haar boek Sofasessies, waar ze ook een theatervoorstelling van maakte.

"Aan het eind vertelde ik kort hoe ik uitein­delijk wél van mijn depressies en angst ben afgekomen. Na elke show kwamen er zoveel mensen naar me toe met de vraag om meer uitleg. Daarom besloot ik dat in een boek te geven."

Hoe komt het dat de nood zo hoog is?

"Ten eerste omdat we leven in een samenleving die gericht is op winst in plaats van welzijn. De prestatielat ligt enorm hoog. Daar lopen veel mensen op stuk.

Marian Mudder: 'Je wereld verandert totaal wanneer je jezelf goed genoeg vindt'

Ten tweede luisteren we veel te veel naar ons ego. En voor ons ego is niets goed genoeg. Het derde probleem is ons denken. Als je gaat denken over je denken, kun je behoorlijk verdwalen. Je lost geen problemen op door erover te denken, net zomin als dat je kiespijn oplost met een pijnstiller. Je moet de diepte in, de wortel moet eruit."

'Als kind leer je niet om te gaan met negatieve gevoelens'

En die wortel is vrijwel altijd zelfafwijzing, veroorzaakt door oude pijn. Mensen denken: ik heb stress en dat komt daar en daar door. Maar het zit al in jezelf. We zijn allemaal getraumatiseerd. Ook kleine dingen die zijn gebeurd, zijn trauma’s. Het is ontzettend belangrijk dat te weten en je ervan bewust te worden. Als kind leer je niet om te gaan met negatieve gevoelens. Eigenlijk zou het een vak op de basisschool moeten zijn: emotionele voorlichting.’

Hoe voorkom je dat die oude pijn blijft opspelen?

‘Door uit je hoofd te gaan en te gaan voelen – zonder erop te reageren. Mensen verwarren gevoelens vaak met emoties. Maar emoties zijn reacties op gevoelens. Ik doe veel met EFT, emotional freedom techniques. Door te kloppen op bepaalde meridiaanpunten schakel je als het ware de stresskoppeling uit. Dan wordt het trauma van toen niet meer getriggerd door de gebeurtenissen van nu.’

Levenslessen van Marian

Ga uit je hoofd Je gedachten zijn er gewoon, maar je hoeft er niet op te reageren. Ga iets leuks doen, iets (of iemand) verzorgen of lekker wandelen in de natuur.

Geef de ander wat je zelf nodig hebt Van een ander blij maken krijg je zelf ook een fijn gevoel.

Ga zoveel mogelijk offline Social media zijn enorm verslavend en erg belastend voor je brein.

Leer te leven met onzekerheid Als dat je lukt, ben je vrij.

Wat ik eerder had willen weten kost 21 euro

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan. Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in