Lucille Werner: 'Ik zou graag voor één dag de benen van Doutzen Kroes willen hebben'

Lucille Werner

Hoe bevalt het Werner in Den Haag?

Na zich jarenlang in de media te hebben ingezet voor mensen met een handicap, strijdt Lucille Werner sinds 31 maart 2021 als CDA-Kamerlid voor de goede zaak.

In Trouw vertelt ze hoe het werk bevalt. "Ik moet je eerlijk zeggen: ik vond het hier, in het begin, ook echt verschrikkelijk. Ver-schrik-ke-lijk. Als kind dacht ik altijd dat ik rustig kon gaan slapen want de koningin - toen nog - en haar regering waakten over ons. Het is behoorlijk ontluisterend om te zien hoeveel er wordt geprutst in de Kamer en vooral ook: hoe weinig overzicht er is. Al die ministeries hebben hun eigen loketjes, er is veel te weinig aansluiting onderling.

Toen ik bij Robbert Dijkgraaf, de minister van emancipatie, wilde aankaarten dat het emancipatiebeleid alleen maar gericht is op vrouwen en de lhbti+-gemeenschap - en niet op de meest achtergestelde groep van Nederland: de mensen met een handicap - verwees hij mij naar het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport, maar daar is weer geen emancipatiebeleid te vinden. Dat is toch om gek van te worden? Alsof mensen met een handicap niet gewoon met álle ministeries te maken hebben."

Toch is ze ook trots op wat ze de laatste maanden heeft bereikt: "Ik ben trots op wat ik de laatste maanden heb bereikt. We hebben nog lang geen fysiek toegankelijke samenleving, maar het is mijn missie om daarin het verschil te gaan maken. Stapje voor stapje. Leren lopen gaat ook niet vanzelf."

Over haar geheime droom: "De benen van Doutzen Kroes! Die zou ik wel voor één dag willen hebben. Dan zou ik in een heel kort rokje, met van die enorme stiletto-hakken door Den Haag gaan rennen, gewoon om één keer te weten hoe het voelt als mijn spieren werken zoals ik wil dat ze zouden werken, om even niet te hoeven nadenken over de volgende stap die ik moet zetten.

Ik ben altijd gefocust: pas op dat trapje, kijk uit voor die drempel, let op, het stoplicht gaat op rood! Tegelijkertijd - dat klinkt misschien heel gek - vind ik de struggle, het zoeken naar een balans tussen al die emoties, fascinerend en grappig.

Ik ben strijdlustig, maar heb ook geleerd het lot te omarmen. Als ik aan het strand ben, stel ik me wel eens voor dat er een enorme golf opkomt en dat ik dan gewoon op mijn handdoekje zal blijven zitten. Ik weet namelijk dat ik nooit op tijd weg kan komen. Daarom zal ik me er makkelijker aan over kunnen geven. Dit was het dan. Kom maar."

Over Lucille

Lucille Werner (Eindhoven, 1967) werd bekend als de presentatrice van Get the picture, Lingo en Mis(s)verkiezing. Bij haar geboorte liep ze een hersenbeschadiging op als gevolg van zuurstofgebrek waardoor ze moeilijk loopt. In de Tweede Kamer is zij voor het CDA woordvoerder van - onder andere - gehandicaptenbeleid, langdurige zorg, media, cultuur en emancipatie. Ze is getrouwd met Servaes Snoeijers. Het stel heeft één zoon, Angel.