Daar staan ze dan, allemaal op een eigen plakkertje.
Het Kabinet Rutte 4 is een feit, koning Willem-Alexander heeft alle bewindslieden beëdigd...
...in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde...
... waarna de traditionele 'klassenfoto' op het bordes volgde. Dat is traditioneel het eerste moment dat de ministers als team poseren.
Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag ontbrak, zij legde de eed digitaal af vanuit quarantaine vanwege corona.
Vanwege de coronamaatregelen had de bordesscene niet plaats op de trappen bij Paleis Huis ten Bosch, maar bij Paleis Noordeinde. Waar meer ruimte is, zodat er afstand kan worden gehouden, zoals de ontvangst van de Olympische sporters eerder al bewees.
Binnen werd er ook al even een groepsfoto genomen van Rutte 4. Minister van Staat Sybilla Dekker vertelde bij de NOS hoe zo'n opstelling eraan toegaat. Zij stond in 2003 op het bordes van Huis ten Bosch als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in het kabinet-Balkenende II.
Sybilla Dekker op de tweede rij, in het roze, in 2003
"Ik was niet echt nerveus," zegt ze bij de NOS. "Het formele moment is dan al geweest, de beëdiging. Maar het is toch wel bijzonder, met de hele ploeg sta je daar dan."
De bewindslieden staan er niet zomaar, iedereen krijgt een eigen plek toegewezen...
...die wordt aangegeven met een plakkertje op de grond (de koning staat bij de foto center stage), waar ze naar toe worden geleid door de directeur van het kabinet. En daarna is het even zorgen dat ze monter en met de ogen open kijken naar de batterij fotografen, die al dan niet op keukentrappen staan voor het beste plaatje.
Rutte 4 tijdens de beëdiging in 2022
Voor de mannen in een nieuw kabinet kent de dag een omkleed-moment. Als ze voor het staatshoofd verschijnen om de eed of de gelofte af te leggen, dragen ze een jacquet. Maar op het bordes is tenue de ville, oftewel een donker pak, de dresscode.
Koningin Juliana in 1977: tenue de ville, maar wilder dan dit werd het niet
Arendo Joustra, hoofdredacteur van EW Magazine, vertelde in WNL op Zondag dat ze dat te danken hebben aan koningin Juliana, die naar verluidt niet met een "stel begrafenisondernemers" op de foto wilde. Lange tijd droegen nieuwe ministers ook bij hun beëdiging een gewoon pak, maar vijf jaar geleden keerde het jacquet terug.
Het verkleden gebeurde gezamenlijk in een zaaltje van het paleis, weet Joustra. "Dat schept een band, met wildvreemde mannen in je onderbroek staan." Bij dit hele gebeuren had een ambtenaar de regie en zorgde dat het hele gezelschap tegelijk naar buiten kan lopen. Ook Willem-Alexander kleedde zich even om, die heeft daar zijn eigen vertrekken voor, want in zijn ambt moet hij op een dag wel vaker van tenue switchen.
De mannen dragen voor deze gelegenheid altijd een donker pak, als je er als vrouw een beetje uit wilt springen draag je kleur. Blauw was dit jaar populair, het straalt kalmte en waardigheid uit. Love het powerpak van Uslu!
In de jaren van Beatrix was het als vrouwelijke minister maar hopen dat je outfit niet vreselijk vloekte met die van de koningin (het is niet gebruikelijk een reservelook mee te nemen), maar Willem-Alexander is met zijn donkerblauwe pak een stressloze basis van het gezelschap – daar valt best omheen te stylen voor zo'n foto.
Vanmiddag meer over de powerlooks van de nieuwe vrouwelijke ministers - leve Karien van Gennep, minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, die als enige écht kleur durfde te bekennen.
Foto's (c) ANP, Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in