Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

Er kwam vandaag ook nog een fikse blunder overheen...

De formatiegesprekken die Kajsa Ollongren (ze straalt in de nieuwste Nouveau!) en Annemarie Jorritsma met fractievoorzitters voeren, zijn opgeschort. Ollongren is positief op het coronavirus getest en moet in isolatie gaan, meldt de Rijksoverheid.

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

Na de uitslag vertrok Ollongren meteen van het Binnenhof om naar huis te gaan.

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

Misschien iets te gehaast. want haar aantekeningen waren te lezen. Daarin wordt onder meer gerept over een 'functie elders' voor CDA'er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Ook staat er 'linkse partijen hielden elkaar niet echt vast' in het document. Verder is een meerderheid in de Eerste Kamer voor geen enkele partij 'echt een must'.

Wat zou er zijn met 'de onderhandelingsstijl van Wopke Hoekstra?

Voor een minderheidskabinet zou ook 'weinig echt enthousiasme' zijn. Verder staat er een punt 'de onderhandelingsstijl' van Hoekstra. Onder het kopje 'derde partij' gaat het alleen over het CDA. Kortom, vertrouwelijke zaken die haar én mede-verkenner Annemarie Jorritsma hebben doen besluiten de opdracht terug te geven. 

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

De verkenners bij het accepteren van de opdracht, een paar dagen geleden

"De notities die in beeld zijn gekomen waren inventariserende voorbereidingsnotities voor de verkenners die vanmorgen besproken zouden worden en bedoeld waren als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase, luidt hun verklaring. "Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken."

Toch constateren beide verkenners dat ze hierdoor hun werk niet meer "onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten". Ze stoppen hun werkzaamheden per direct. Het is nog niet bekend wie Ollongren en Jorritsma zullen opvolgen.

Een slechte dag, dus, voor Ollongren die inmiddels thuis in quarantaine zit. Kajsa is getrouwd met tv-producent Irene van den Brekel, moeder van twee zonen (20 en 18 jaar oud), fanatiek fietser en hardloper, behoort tot de groep mensen die meer risico lopen. Sinds 2019 kwakkelde ze vaker met haar gezondheid: ze heeft last van terugkerende voorhoofds- en bijholteontstekingen, die een aanslag pleegden op haar conditie. Ze onderging hiervoor een operatie, onderzoek wees uit dat ze een auto-immuunziek­te heeft.

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

"Ik heb een periode lang problemen gehad en ik hoor sindsdien tot de groep '60-min met een medisch onderliggend iets', zegt Kajsa in Nouveau. "Maar ik leef daardoor niet in angst, gelukkig niet. Toch: ik heb ook een gezin en dat is ingewikkeld. Wij knuffelen ook niet meer met de kinderen. Ze zijn al wat ouder, maar dat mis ik wel. Dan denk ik maar: dat komt straks weer terug. Ik pas dus goed op en ik leef de regels na. Ik heb er alle vertrouwen in dat het dan goed met mij gaat, maar ik kan ook niet wachten tot de vaccinatie bij mijn groep is aanbeland. Ik zie heel erg uit naar dat moment."

'Ik kreeg direct van mijn artsen te horen: je moet terug in je hok, het is veel te riskant'

Die komt in haar geval dus te laat en dat zal haar zwaar vallen. Over haar eerste ziekteverlof zegt ze: "Ik dacht dat ik er twee maanden uit zou zijn, het werden er ruim vier. Ik was net weer aan het werk en toen kwam corona. Ik kreeg direct van mijn artsen te horen: je moet terug in je hok, het is veel te riskant. Daar had ik het moeilijk mee: ik wilde heel graag helpen, onderdeel van het team zijn en dat kon niet. Ik zat in zekere zin maar te wachten, had wat tijd voor mezelf, maar niet het fijne type tijd."

Kajsa Ollongren heeft corona, geeft opdracht terug

Ollongren is naast verkenner ook demissionair minister van Binnenlandse Zaken. Zij werd, net zoals de rest van het kabinet, geadviseerd een coronatest af te nemen omdat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) positief was getest op het coronavirus. De bewindslieden hoefden niet in quarantaine, omdat zij geen nauw contact hadden gehad met Keijzer, legde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maandag al uit.

Foto's (c) ANP, Anne Timmer / DPG Media / Nouveau 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in