Janny van der Heijden: 'Eten zegt iets over het tijdperk waarin we leven'

Janny van der Heijden
© Nouveau

Haar nieuwe boek levert heerlijk kijkwerk en boeiende observaties op.

Je kent Janny van der Heijden (68) van Heel Holland Bakt. Van haar columns in Nouveau. En natuurlijk van haar tomeloze interesse in eten, smaken, recepten en alles wat daarbij komt kijken. Net uit is haar meesterwerk Smaakpalet van de Lage Landen, waar ze vijf jaar aan heeft gewerkt.

Regelmatig wordt gezegd dat wij in Nederland geen eetcultuur kennen. Niets is minder waar, stelt Janny van der Heijden in dit boek. In de zeventiende eeuw bestond deze wel degelijk, pronkte men met producten van eigen bodem of die men van ver haalde en hingen er trots afbeeldingen van gestapelde kazen of oesters aan de muur.

Wat haalde men waar vandaan?

Wat valt er allemaal te ontdekken over de groente, vis of het brood dat op de vele stillevens en marktscènes werd afgebeeld. Hoe heeft onze smaak zich gevormd? Werd er echt bier bij het ontbijt en zelfs door kinderen gedronken, wat haalde men waar vandaan en hoe zat het met de verschillende manieren van Sinterklaas vieren, maar ook: wat was het grote verschil tussen arm en rijk aan tafel?

Een Hollands ontbijt, Floris van Schooten, 17de eeuw
© Collectie KMSKA

Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen (yep, fastfood komt óók langs). Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben?

Janny van der Heijden
© Nouveau

"Geschiedenis heeft me altijd geïnteresseerd, omdat je er zoveel uit kunt halen om de huidige tijd beter te begrijpen," zegt Van der Heijden in het Parool. "Eten zegt iets over het tijdperk waarin we leven, over de plek waar we wonen, over de sociale laag waarin we ons bevinden, of het geloof dat we aanhangen. Het is zoveel breder dan alleen een gerecht naar binnen werken. En nu was de tijd rijp voor dit boek: er is veel belangstelling voor eten en we zijn ons meer bewust waar producten vandaan komen."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in