Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Jane Fonda over Hollywood: 'Laat de f***ers je niet kleinkrijgen!'

Hoe ouder ze wordt, uitgesprokener Jane Fonda uit de hoek komt, al ontbreekt het haar ook niet aan zelfinzicht: 'Laat de f***ers je niet kleinkrijgen!'

Jane Fonda

Hoe ouder ze wordt, hoe uitgesprokener Jane Fonda (85) uit de hoek komt. In Cannes nam ze geen blad voor de mond over mannelijke co-stars als Robert Redford, Jean-Luc Godard en haar tikje erotische 1968 hit Barbarella.

Getty Images

Over Redford geeft ze toe dat ze verliefd op hem was tijdens de drie van de vier films die ze samen maakten. "Hoewel hij helemaal niet van zoenen leek te houden. En hij was altijd in een slecht humeur en ik dacht altijd dat dat mijn schuld was. Robert is een goed mens, hij heeft alleen problemen met vrouwen."

Getty Images

In 2017 werkten ze samen aan Our Souls at Night en dat was voor Jane een heel andere ervaring. "Ik was inmiddels tachtig of zoiets en ik wist eindelijk dat ik volwassen was. Als hij drie uur te laat op de set kwam met een pesthumeur, wist ik dat het niet aan mij lag. En uiteindelijk konden we het best vinden samen."

Getty Images

Over haar Tout Va Bien regisseur Jean-Luc Godard: "Hij was een geweldige filmmaker, echt petje af. Maar als man? Sorry, nee."

Getty Images

Als het aankomt op sisterhood en vriendschap roemt Fonda Lily Tomlin, haar Grace and Frankie, 9 to 5, en 80 for Brady costar als 'mijn favoriete 'man' om mee te werken, ooit. Ze is als een zus voor me en ik hou meer van haar dan van wie dan ook."

Getty Images

Over Barbarella en het orgasmeorgel – het is een campy scifi spoof die nu nooit meer gemaakt zou kunnen worden – was Jane verrassend genuanceerd. "Ik vond het destijds niet leuk om die film te maken, vooral vanwege de intieme scènes. Maar als ik hem nu zie, til ik er niet meer zo zwaar aan, ik vind 'm vooral fun."

Getty Images

Over haar geheim om al zo lang in Hollywood te kunnen blijven werken, zei ze: "Laat de f***ers je niet kleinkrijgen. Je moet sterk zijn en voor jezelf opkomen, maar doe het op een diplomatieke manier. Je wilt geen vijanden maken. Het draait allemaal om goede relaties onderhouden. Dat is de grote fout die ik heb gemaakt."

Getty Images

Ze doelt op de jaren zeventig waarin ze het als vrouw waagde te zeggen dat ze alleen maar films over belangrijke onderwerpen wilde maken. "Ik had een Oscar voor Beste Actrice gewonnen voor Klute, maar de teneur in Hollywood was dat ik terug in mijn hok moest en blij moest zijn dat ik werk kreeg. Zo is er veel te lang met vrouwen omgegaan. Daar heb ik me tegen verzet en dat heeft mijn carrière geschaad."

Getty Images

Het hielp niet dat ze links en activistisch was in een conservatieve wereld. Ze heeft geen spijt van het feit dat ze haar mond opendeed: "Mijn leven bloeide met een kracht die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik kan goed tegen kritiek, het vuurt me aan. En er was ook altijd werk voor me, maar niet in het rolbevestigende genre waarin men me blijkbaar wilde hebben. Dus ik kan niet zeggen dat ik daar erg onder heb geleden."

Getty Images

Terugkijkend had ze wel wat diplomatieker willen zijn. "Micheal Douglas, met wie ik in The China Syndrome speelde, is heel goed in relaties onderhouden. Ik geloof niet dat hij me graag mag, maar hij is heel diplomatiek."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images