Fotograaf Sacha de Boer: 'Stop seks voor water'

Stop seks voor water

Een simpel glas water? Draai de kraan open en je kunt je dorst lessen. Was het maar overal zo vanzelfsprekend. Op veel plekken worden vrouwen en meisjes geïntimideerd, aangeraakt en zelfs misbruikt in ruil voor water. Om hun zusjes, broertjes en ouders een glas water te geven worden ze ontdaan van hun waardigheid. Want thuiskomen zonder water is geen optie.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Stop seks voor water
© Sacha de Boer

Klimaatverandering zorgt voor het uitdrogen van putten, meren en rivieren. In Afrika en Azië moeten vrouwen en meisjes dagelijks kilometers lopen voor een beetje water. De lange tochten en eindeloze rijen bij waterpunten zorgen voor groot gevaar. Waterverkopers misbruiken hier hun macht over water en dwingen vrouwen en meisjes tot het uiterste: seks in ruil voor water.

Petitiebar

Stop seks voor water
© Sacha de Boer

Om deze ellendige toestand op de kaart te zetten, is door Simavi de petitiebar in het leven geroepen. Van 16 t/m 19 maart 2023 opent die haar deuren in het centrum van Utrecht om aandacht voor de wereldwijde watercrisis.

Stop seks voor water
© Sacha de Boer

Bezoekers kunnen genieten van een watercocktail, de nieuwste expositie van Sacha de Boer over vrouwen in Kenia bekijken en natuurlijk hun handtekening zetten onder de urgente oproep ‘Stop seks voor water’. Met deze petitie wil Simavi de overheid aanzetten tot een rechtvaardige verdeling van klimaatfinanciering. Je kunt 'm ook online tekenen.

Dit is de druppel

Stop seks voor water
© Sacha de Boer

Het is geen toeval dat de petitiebar een week plaatsvindt voor de Waterconferentie van de Verenigde Naties in New York: Simavi wil dat er aandacht is voor de lokale problemen, oplossingen en stemmen wanneer er gesproken wordt over de waterproblematiek en vraagt daar met de campagne Dit is de druppel aandacht voor in de maand maart.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in