Eva Jinek over Matthijs van Nieuwkerk: 'Ik begrijp niet hoe je zo met mensen kunt omgaan'

'Uiteindelijk moet je met jezelf in bed liggen ‘s avonds.' 

Door Ella Vermeulen
Eva Jinek

Eva Jinek heeft geen enkel begrip voor het gedrag dat collega Matthijs van Nieuwkerk zou hebben vertoond bij De Wereld Draait Door.

Op Qmusic vroeg Mattie Valk vanochtend of de RTL 4-presentatrice enige ‘compassie’ heeft, omdat ze weet hoe het is om jarenlang een dagelijkse talkshow te maken. Eva geeft meteen aan dat je met jezelf moet kunnen leven.

Eva Jinek
© Nouveau

Het is een ‘in en in triest, naar verhaal’, zei Jinek in haar eerste reactie op de onthullingen over de angstcultuur bij DWDD. "Hoe je het ook wendt of keert, dat straalt af op de hele televisie."

Mattie: "Jij kent dingen als de jacht naar kijkcijfers, de ambitie om een geweldig televisieprogramma te maken. Jij bent bekend met het feit dat het jouw kop is die eraan vasthangt. Is er iets van compassie richting Matthijs?"

Jinek houdt voet bij stuk: "Ik denk er echt persoonlijk fundamenteel anders over. Het is overal in de maatschappij.  Ik snap dat het extra interessant is om te zien als het gaat over het gezicht van een tv-programma waar iedereen van houdt, dat vijftien jaar naar binnen is gekomen en we allemaal enorm hebben gewaardeerd. Maar ik blijf erop terugkomen dat ik niet begrijp dat je zo met iemand omgaat."

Eva Jinek
© Nouveau

"Omdat het wat mij betreft ook niet werkt. Ik geloof daar gewoon niet in. Uiteindelijk moet je met jezelf in bed liggen ‘s avonds. Daar is geen tv-camera bij, er is geen cv dat naast je ligt. Jij ligt met jezelf in bed. Dit is wie jij bent als er niet iemand zit te kijken."

Heeft het schandaal haar aan het denken gezet over haar eigen functioneren? "Zodra je zoiets leest, ga je onherroepelijk naar jezelf kijken: hoe heb ik het gedaan, hoe zou ik het doen, wat heb ik tegen mensen gezegd? Natuurlijk doe je dat, dat is een normale menselijke reflex. Maar ik heb dat nooit gedaan, ik heb nog nooit tegen iemand geschreeuwd."

Eva Jinek
© Nouveau

Jinek, die Van Nieuwkerk alleen als collega kent en zelf ‘altijd leuke ervaringen’ heeft gehad bij DWDD, weet niet of hij nog terugkeert op tv. "Ik weet niet hoe hij er nu over denkt of hoe hij zich voelt. Ik weet ook niet wat de route daarvoor zou zijn. Ik ben in principe een mens dat gelooft in wederopstanding en terugkomen. Dat is wel mijn uitgangspunt. Ik weet niet of iemand dat zelf wil, of iemand dat kan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in