Esther Ouwehand keert bijgetankt terug in Tweede Kamer

Door Ella Vermeulen
Esther Ouwehand

'Ik wil niet de indruk wekken dat de druk alleen hier hoog is.'

In oktober meldde Esther Ouwehand, fractievoorzitter in het parlement en leider van de Partij voor de Dieren, zich ziek wegens ‘aanhoudende overbelasting’ en ‘roofbouw op mijzelf’. Dit om te voorkomen dat ze permanent lid zou worden van 'de burn-outfabriek' zoals het Binnenhof ook wel wordt genoemd. Vandaag keerde ze terug op haar post: "Ik ben goed hersteld en heb veel zin om weer aan de slag te gaan."

Overbelasting

"Het is hard werken," zegt Ouwehand in de Volkskrant over de politiek. "Het partijleiderschap is een veeleisende klus en Kamerleden staan onder hoge druk. Maar dit is niet exclusief een probleem van politici. Ik wil niet de indruk wekken dat de druk alleen in de Kamer hoog is. Ook in de zorg, in het onderwijs, overal is er risico op overbelasting. Soms zelfs door toedoen van de overheid: zo zijn slachtoffers van het toeslagenschandaal regelrecht bedreigd in hun mentale gezondheid. Dát is pas zwaar."

Ondersteuning

"Wat het werk taai maakt: het sleuren om informatie waar we recht op hebben te krijgen van het kabinet. Het zou helpen als we niet als halve detectives naar een achterovergedrukte brief over het mestbeleid hoeven te speuren.

Wat ook beter kan, is de ondersteuning van parlementariërs: gewoon, medewerkers. Mede dankzij D66 komt daar gelukkig meer geld voor. Het Nederlandse parlement is een van de slechtst ondersteunde in Europa. De Kamer durft zichzelf niet royaal te bedelen, maar we moeten niet zo zuinig zijn. Wie namens het volk de macht moet controleren, moet goed geoutilleerd zijn."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in