Ernstig zieke Daniëlle van 't Schip: 'Ik heb nog zoveel verhalen te vertellen'

Danielle van 't Schip
© Brunopress

Daniëlle van 't Schip (55) wordt sinds april 2022 behandeld voor uitgezaaide endeldarmkanker en kreeg te horen dat ze nog zes maanden had.

"De klap was enorm," zegt ze in Libelle. "John, de kinderen en de mensen om ons heen, we waren er allemaal volledig van in shock. Toen ik na drie dagen weer een beetje bij mijn positieven kwam, voelde ik geen boosheid, geen: waarom ik?

Nee, als dit het was, moest ik het daarmee doen. Ik heb me eraan overgegeven, en geprobeerd om die ‘nog zes maanden’ niet te veel in mijn gedachten te laten spoken." Verdriet was er uiteraard ook: "Ik heb nog zo veel verhalen te vertellen."

Ernstig verzwakt

Het behandeltraject is zwaar: Daniëlle onderging zeven plaatselijke chemo's die haar sloopten. "Ik ben twintig kilo afgevallen, kan door zenuwpijn nauwelijks lopen en ben erg verzwakt. Ik kan gewoon niet meer, ik moet eerst aansterken. Van alleen nog maar in bed kunnen liggen, kan ik nu weer wat wandelen. Het geeft me geen stress dat ik niet meteen doorga naar de volgende chemo. Ik heb er zeven gehad en ga ervan uit dat het nog wel even doorwerkt. Mijn lijf heeft nu vooral zachtheid en herstel nodig."

'Troost en zachte kracht'

Hoewel Daniëlle niet bang is voor de dood, vindt ze het "een heel slecht plan" dat ze misschien binnenkort afscheid moet nemen van het leven. "Daar wil ik niet te veel bij stilstaan, dus focus ik me op leven met liefde. De liefde van mij voor het leven en andersom. De troost en zachte kracht die dat geeft, helpt ontzettend.”

Over Daniëlle

Daniëlle van ’t Schip is auteur en yoga-lerares en getrouwd met voetbaltrainer en -analist John van ’t Schip. Ze is moeder van Davey (32) en Estelle (29). Daniëlle is de dochter van Willeke Alberti en Joop Oonk en zus van Johnny de Mol, Kaj Lerby en Joshua Oonk. Eind vorig jaar verscheen In het licht van de liefde, een spirituele autobiografie. Hierin beschrijft Daniëlle haar avonturen op het levenspad, welke goeroes een grote rol hebben gespeeld en hoe yoga haar passie werd € 33,- (aurora-webshop.com)