Donald Trump moet ruim € 900.000 aan Hillary Clinton betalen

Hillary Clinton Donald Trump 2016

Van 'Lock her up' naar 'Even dokken, vriend.'

Je kunt het tandenknarsen te Miami bijna hier horen: Donald Trump zag Hillary Clinton altijd al als zijn aartsvijandin en nu moet hij haar ook nog een forse schadevergoeding betalen.

Hillary Clinton Donald Trump 2016
© Getty Images

De Amerikaanse oud-president en een van zijn advocaten moeten een schadevergoeding betalen van bijna 1 miljoen dollar (ruim 900.000 euro) aan Hillary Clinton en leden van haar campagneteam wegens ongefundeerde beschuldigingen dat Clinton en haar team in 2016 probeerden de presidentsverkiezingen te manipuleren. De federale rechter in Florida legde deze straf op, nadat hij vorig jaar de aanklacht van Trump al had afgewezen.

'Deze zaak had nooit mogen voorkomen. Een verstandige advocaat zou hem niet hebben ingediend'

In zijn motivatie schrijft rechter John Middlebrooks dat de zware sanctie gerechtvaardigd is, omdat Trump en zijn advocaten stelselmatig de rechtbanken misbruiken voor politieke spelletjes. "Deze zaak had nooit mogen voorkomen. De tekortkomingen als juridische klacht waren van meet af aan evident. Een verstandige advocaat zou hem niet hebben ingediend", aldus Middlebrooks. Door dit toch te doen hebben Trump en zijn advocaat, Alina Habba, bijgedragen aan de ondermijning van de rechtsstaat.

Hillary Clinton Donald Trump 2016
© Getty Images

De zaak draaide om het onderzoek dat de FBI in 2016 uitvoerde naar banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. In zijn aanklacht beschuldigde Trump Clinton en haar team ervan hem zwart te maken en zo de verkiezingen te manipuleren. Trump en Clinton namen het in 2016 als presidentskandidaten tegen elkaar op.

Trump stond erom bekend bij rally's het publiek standaard op te hitsen met 'Lock her up!' om Hillary achter de tralies te krijgen. Clinton lag destijds onder vuur na onzorgvuldig gebruik van gevoelige informatie, die zij verstuurde met haar privé email-account. Inmiddels lijken de rollen omgedraaid: er loopt een aanklacht over zijn rol in de bestorming van het Capitool en ook zijn belastingaangiftes blijken een rommeltje te zijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in