Dit is Olena Zelenska, de First Lady van Oekraïne

Dit is Olena Zelenska, de First Lady van Oekraïne

'Ik zal er zijn voor mijn kinderen. Naast mijn man. En naast de Oekraïners.'

Haar man, president Volodymyr Zelensky (44) strijdt in Kiev voor Oekraïne. "Dit kan de laatste keer zijn dat u me levend ziet," liet hij online weten. "Ik ben doelwit nummer één en mijn vrouw en kinderen zijn doelwit nummer twee."

Hij krijgt veel krediet voor het feit dat hij is gebleven en de wapens heeft opgenomen. 

Dit is Olena Zelenska, de First Lady van Oekraïne

Volodymyr en Olena in 2021

Zelensky is getrouwd met Olena Zelenska, die online probeert zowel hem als het land zoveel mogelijk te steunen. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit en waren al acht jaar samen voor ze in 2003 in het huwelijk traden. Ze hebben twee kinderen, Kiril en Aleksandra. Olena is civil engineer en auteur.

Volodymyr werkte voor hij de politiek inging als acteur en komiek en is nu het middelpunt van de crisis tussen Rusland en Oekraïne. Hij is strijdlustig: "We zijn hier. We zijn in Kiev. We verdedigen Oekraïne," zegt hij.

Dit filmpje plaatste Olena op Valentijnsdag: "We zijn samen. We zijn thuis. We zijn in Oekraïne," schreef ze erbij. 

Olena probeert online de moed erin te houden: "Lieve mensen. Oekraïners! Ik zie jullie. Op televisie, op straat op het internet. Ik zie jullie posts en filmpjes. Jullie zijn ongelofelijk! Ik ben er trots op met jullie in hetzelfde land te wonen.

'Vandaag zal ik geen paniek en tranen voelen, maar kalm en vol vertrouwen zijn'

Ze zeggen dat veel mensen samen een menigte vormen. Het gaat niet om ons. Want veel Oekraïners samen zijn geen menigte, maar een leger! En vandaag zal ik geen paniek en tranen voelen, vandaag zal ik kalm en vol vertrouwen zijn. Mijn kinderen kijken naar mij. Ik zal er zijn voor hen. Naast mijn man. En samen met jullie. Ik hou van jullie! Ik hou van Oekraïne!"

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in