Deze 50-plussers waren de échte sterren van dit award-seizoen

Jamie Lee Curtis

Over de Oscars valt zoals gewoonlijk weer veel te zeggen – van bijzondere outfits tot celebrity roddels en ezels op het podium. Maar écht noemenswaardig zijn de 50-plussers die eindelijk erkenning kregen voor hun werk in de vorm van het felbegeerde gouden beeldje.

De eerste voor Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis (64) mocht tijdens deze editie van de Oscars haar eerste prijs in ontvangst nemen. Hoewel ze haar nepo baby status nooit onder stoelen of banken heeft gestoken (ook haar ouders waren Hollywood-bekenden en ook zij ontvingen Oscarnominaties, maar wonnen uiteindelijk nooit) moest ze toch enige tijd wachten op dit bijzondere moment. Gisteravond ontving ze de Oscar voor Best Supporting Actress in de film Everything Everywhere All at Once – een film die zelf ook een grote winnaar was tijdens de award show.

Michelle Yeoh schreef geschiedenis

Het mocht maar liefst 95 edities duren, maar tijdens de ceremonie van gisteravond kon dan eindelijk de eerste vrouw van Aziatische afkomst een Oscar meenemen naar huis. En de gelukkig was – zeer verdiend – Michelle Yeoh (60), die de prijs voor Best Actress in de wacht sleepte voor haar rol in de film Everything Everywhere All at Once.

“Voor alle kleine jongens en meisjes die eruitzien zoals ik en vanavond kijken – dit is een baken van hoop en mogelijkheden. Dit is hét bewijs dat je groot moet dromen en dat dromen ook uitkomen.” Daar voegde ze aan toe: “Dames, laat niemand je vertellen dat je beste tijd achter je ligt.”

Haar speech deed denken aan die die van Jennifer Cooldige (61) toen zij in januari haar eerste Golden Globe won voor haar rol in hit-serie The White Lotus. Ook zij benoemde geëmotioneerd het behalen van dit soort succes op latere leeftijd: “Ik had zulke grote dromen toen ik jong was, maar die werden uitgedoofd door het leven. Mike White (de bedenker en regisseur van de serie), je hebt me een nieuw begin gegeven. Je gaf me hoop. Je hebt mijn leven op een miljoen verschillende manieren veranderd. Mijn buren praten nu opeens tegen me en meer van dat soort dingen. Ik werd nooit uitgenodigd voor feestjes in mijn buurt, en nu ontvang ik uitnodigingen van iedereen.”

Van The Mummy naar The Whale

Ook de mannen op leeftijd deden het goed – en dan waren het niet de usual suspects, maar acteurs die ook voor het eerst na decennialang de welverdiende erkenning kregen. Zo mocht Brendan Fraser (54) gisteravond de winst van zijn eerste Oscar vieren. Hij werd in de jaren 90 bekend als hunk in films als The Mummy en George of the Jungle, en verdween toen enige tijd van het blockbuster toneel. Maar dit jaar maakte hij een grootse comeback met zijn hoofdrol in The Whale, de film waarvoor hij als Best Actor in de prijzen viel tijdens de Oscars. En terecht, want in deze film speelde hij geen hunk maar zet hij op fantastische wijze een portret neer van een man met morbide obesitas.

Ke Huy Quan
© Getty Images

“Mam, ik heb zojuist een Oscar gewonnen!”

Nog meer mooi nieuws voor de film Everything Everywhere All at Once – ook acteur Ke Huy Quan (51) kreeg voor deze film zijn eerste Oscar uitgereikt. Hij was in de jaren 80 al actief als kinderster in grote blockbusters, maar gaf het acteren daarna op toen de aanbiedingen uitbleven en ging achter de schermen aan de slag. De acteur, die als kind zijn thuisland Vietnam ontvluchtte, reageerde dan ook emotioneel op de award: “Ik kan niet geloven dat dit me overkomt. Dit is de American dream.”

Op zijn 50e raakte hij geïnspireerd door de hit film Crazy Rich Asians – een film met een bijna volledige Aziatische cast – om het acteren weer op te pakken. Dat lukte, en hoe. “Mijn moeder is 84 jaar oud en is nu thuis aan het kijken. Ma, ik heb net een Oscar gewonnen!” Ook gaf hij aan dat het voor hem een lange weg was naar dit moment. “Mijn reis begon op een boot. Ik zat een jaar in een vluchtelingenkamp en op een of andere manier sta ik nu hier op het grootste podium van Hollywood.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in