Caroline Tensen over de overgang: 'Het komt goed'

Caroline Tensen
© Nouveau

Voor Caroline Tensen (59) was de overgang niet per se een parcours vol opvliegers, maar wel een periode waarin ze zichzelf soms niet herkende, zo somber en futloos als ze was. Nadat haar docu Het Verboden Woord meer had losgemaakt dan ze ooit had kunnen bevroeden, besloot ze er een boek over te schrijven.

Het verboden woord

Dat heeft dezelfde titel en ze beschrijft erin hoe moeizaam haar dagen verliepen, maar geeft ze ook tips om andere vrouwen te behoeden voor de ellende die ze zelf heeft moeten doormaken. En dat was niet niks: diep ongelukkig zijn omdat ze vijftien kilo was aangekomen, geen zin meer in seks hebben, niet meer alleen kunnen zijn, het gevoel hebben geen leuke vrouw meer te zijn voor haar man, in tranen om niets en om alles. Haar boodschap nu? 'Het komt goed.'

Vijftien kilo aangekomen 

Voor de hormonale ellende toesloeg was Tensen heel sportief en initiatiefrijk. In de overgang veranderde alles. "Ik kon alleen maar huilen," zegt ze in Privé. "Zo kende ik mezelf totaal niet. Ik had nergens meer zin in en het ging ook niet over. Op een gegeven moment kon ik niet eens meer alleen thuis zijn. Ik kwam in die tijd ook nog eens vijftien kilo aan. Toen ik eenmaal wist dat het door de overgang kwam, en ik de juiste hulp kreeg, begon ik me steeds beter te voelen."

Geen typische klachten

Caroline had niet de typische klachten die aan de overgang doen denken, zoals opvliegers en slecht slapen. Naarmate er meer over bekend wordt, blijkt dat ook burn-out symptomen, hartkloppingen en ander leed door de grote hormoonwisseling veroorzaakt kunnen worden. Toen ze met een hormooncrème ging smeren, knapte ze geleidelijk aan op.

Pleidooi om hulp te zoeken 

Wat wil ze bereiken met haar boek? "Dat het, als je vóór de overgang geen medische problemen had, sowieso goedkomt. Maar ook dat de overgang uit de taboesfeer moet. Ik riep zelf ook altijd dat ik ’niet aan de overgang doe’. Nou, dat heb ik geweten. De overgang deed namelijk wel aan mij. Ik wilde er ook nooit over praten. Bij de televisie wisten ze ook niet wat er destijds bij me speelde. Er is schaamte, onbegrip en onwetendheid. Naar schatting merkt twintig procent van de vrouwen weinig tot niets van de overgang, maar van de tachtig procent die wél problemen ervaart, gaat het bij een derde om hevige klachten. Ga daarmee naar een verpleegkundig overgangsconsulent. Via de VVOC vind je er een bij jou in de buurt."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in