De coverlady van de nieuwe Nouveau kraakt het geheim van goed leven.
Zakelijk wist ondernemer, investeerder en auteur Annemarie van Gaal (59) altijd precies wat ze wilde en wat goed voor haar was. Maar in de liefde bleef ze vaak te lang hangen aan de verkeerde man. Zielig heeft ze zichzelf nooit gevonden; na twee huwelijken kwam ze Mr. Right alsnog tegen.
Het is een goed voorbeeld van niet bij de pakken neerzitten en aanpakken. Zoals ze al haar hele leven doet. In de jaren negentig bouwde Annemarie met collega Derk Sauer een media-imperium op in Rusland, met meer twintig kranten en tijdschriften, waaronder vrouwenbladen als Marie Claire en Cosmopolitan, en zevenhonderd werknemers.
Na tien jaar ging ze terug naar Nederland, waar ze diverse bedrijven startte in onder andere de media, retail- en vastgoedsector en investeerde in een aantal bedrijven in binnen- en buitenland. Van Gaal is commissaris bij diverse ondernemingen en je kent haar als tafelgast bij talkshows, van programma's als Dragons Den, Een Dubbeltje Op Zijn Kant en Crisis in de Tent én van haar haar columns, waarin ze met praktische en verfrissende oplossingen komt voor problemen waar de overheid besluiteloos omheen draait.
'Er is veel meer mogelijk dan je denkt'
"Ik wil graag maatschappelijk relevante dingen doen, waar dan ook: in de krant, op tv of bij bedrijven," zegt ze in de nieuwe Nouveau. "Ik vind het belangrijk om naar meer gelijkheid te streven, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast schrijf ik over de woningmarkt en wat daar gebeurt. Neem zoiets als huisuitzettingen. Die zijn te voorkomen als de woningcorporatie mensen met een huurachterstand voor zich zou laten werken. Over de woningnood: laat mensen met een AOW of bijstandsuitkering samenwonen met een ander zonder ze te korten op hun uitkering en maak van vakantiewoningen normale woningen. Er is veel meer mogelijk dan je denkt."
'Natuurlijk moeten foute mannen worden aangepakt, maar voor de rest denk ik: maak vrouwen weerbaarder'
Van Gaal is een vrouw die staat voor verantwoordelijkheid nemen. Over de #MeToo-beweging: "Die gaat naar mijn smaak te ver. Natuurlijk moeten foute mannen worden aangepakt - dan heb ik het over machtsmisbruik, aanranding of verkrachting - maar voor de rest denk ik: maak vrouwen weerbaarder. Te beginnen op de basisschool. Leer meisjes daar al een weerwoord te geven. Het zijn geen buitenaardse wezens die op je af komen en bezit van je nemen, het zijn gewoon brutale mannen. Reageer moedig en ga door met je leven. Besteed er niet al je tijd en energie aan. Dat is zonde."
'Als je een dickpic krijgt, hang de foto dan op het prikbord met de naam van de afzender eronder. Dat zal hem leren'
"Als het om kleine dingen gaat, een foute opmerking of een arm om je schouders, dien de man in kwestie dan van repliek en flikker het daarna over je schouder. Als je een dickpic krijgt, hang de foto dan op het prikbord met de naam van de afzender eronder. Dat zal hem leren.
'Slachtofferschap kost veel te veel energie'
Nee, ik bagatelliseer dit soort zaken niet, maar ik heb er moeite mee als gebeurtenissen van dertig of veertig jaar geleden worden opgediept. Blijf niet in de slachtofferrol steken, is mijn advies. Dat is misschien wel het geheim van gelukkig ouder worden: verval niet in de slachtofferrol. Dat gebeurt in de huidige maatschappij veel, te veel mensen vinden zichzelf zielig. De tijd en moeite die je daarin steekt, zou je moeten gebruiken om dingen voor jezelf op te lossen en beter te maken. Slachtofferschap kost veel te veel energie."
Verder lezen?
Het hele interview met Annemarie, met nog véél meer ferme uitspraken en schitterende foto's, vind je in de nieuwe Nouveau die vanaf morgen in de winkels ligt. Online bestellen kan vanaf donderdag 21 juli ook, het nummer wordt dan zonder verzendkosten naar je opgestuurd.
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in