Aïcha Marghadi over Tom Egbers en Jack van Gelder: 'Walm van zelfmedelijden'

Aïcha Marghadi
© Brunopress

Presentatrice Aïcha Marghadi vertelde onlangs openhartig in de Volkskrant over haar ervaringen bij NOS Sport, waarin ze vertelt dat ze bij de omroep op grote schaal werd gepest op de werkvloer.

Tom Egbers en Jack van Gelder

Ze had het daar eigenlijk bij willen laten, maar nadat ze naar eigen zeggen Tom Egbers en Jack van Gelder zich op televisie ’zag onderdompelen in een walm van zelfmedelijden en slachtofferschap’ wilde ze toch nog wel iets kwijt bij Beau. 'Ik dacht bij mezelf: nu is het afgelopen!'

Geen voortschrijdend inzicht

De oud-presentatrice is boos dat Egbers en Van Gelder in de media doen alsof zij geen schuld hebben aan het verziekte werkklimaat op de werkvloer bij NOS Sport. "Jullie ontnemen mij mijn verhaal, en die honderd andere mensen die dit overkomen is," aldus Marghadi. "Het is niet van jullie. Jullie zijn pionnen in een heel groot, giftig klimaat dat in stand wordt gehouden. Ze zeggen: de hoofdredactie had moeten ingrijpen. Ik denk: vriend, als jij je had gedragen dan hadden we dit allemaal niet mee hoeven maken."

Pesterijen bij Studio Sport

Marghadi deed in het Volkskrant-artikel haar verhaal over haar tijd bij de omroep. Ze werd tijdens haar periode bij NOS naar eigen zeggen op grote schaal gepest op de redactievloer. Ze vertelde onder meer te zijn uitgefoeterd vanwege haar achtergrond en belachelijk te zijn gemaakt vanwege haar veronderstelde beperkte kennis. Van Gelder nodigde haar uit in bad toen ze vroeg of hij haar mentor wilde worden - hij doet dat nu af als grap. Voor Egbers werd Marghadi gewaarschuwd door de hoofdredactie: "Hij heeft moeite met mooie vrouwen.” Zijn vrouw Janke Dekker was van de toestanden op de hoogte.

Veel steun voor Aïcha

Vrijwel niemand zou destijds iets hebben gedaan om haar te beschermen. Ze kreeg na publicatie een stortvloed aan reacties: "Een enorme explosie van vrouwen uit het vak en daarbuiten die mij bedankten dat ik mij had uitgesproken. "Ze hoopt dat er definitief een cultuurverandering komt. "Het is voor mij te laat, mijn carrière is verwoest," aldus Marghadi. "Maar ik hoop dat mijn dochter en de nieuwe generatie, dit niet hoeft mee te maken."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in