Aicha Marghadi: 'Dit is mijn waarheid, voor alle vrouwen'

Aicha Marghadi

Ook bij NOS Studio Sport heerste een pestcultuur met wangedrag.

Aicha Marghadi heeft haar verhaal in de Volkskrant onder meer gedaan in de hoop dat er ‘een meer tolerante en respectvolle generatie voortgebracht wordt’. Dat schrijft de voormalig NOS Studio Sport-presentatrice in een bericht op Instagram waarin ze verwijst naar het artikel van de krant over wangedrag op de werkvloer van NOS Sport.

Marghadi doet in het Volkskrant-artikel haar verhaal over haar tijd bij de omroep. Ze werd tijdens haar periode bij NOS naar eigen zeggen op grote schaal gepest op de werkvloer. Ze vertelde onder meer te zijn uitgefoeterd vanwege haar achtergrond en belachelijk te zijn gemaakt vanwege haar veronderstelde beperkte kennis. Vrijwel niemand zou destijds iets hebben gedaan om haar te beschermen.

Intimidatie

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport. Daaruit blijkt dat bij de grootste sportredactie van Nederland al lange tijd een cultuur heerst waarin vrouwen zich onveilig voelen en waarbij meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Onder medewerkers heerst angst, sommigen voelen zich geïntimideerd door leidinggevenden en de hoofdredactie.

Maatregelen

Medewerkers spreken over een cultuur van cliëntelisme, waarin buitenlandse reizen naar belangrijke sporttoernooien zoals de WK’s en de Olympische Spelen worden verdeeld op basis van persoonlijke relaties en gunsten. Enkele beeldbepalende personen, onder wie presentatoren, commentatoren en verslaggevers, wanen zich onaantastbaar. 

De NOS heeft inmiddels maatregelen genomen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in