• Powervrouwen

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

'Ik geniet het meest als ik met laarzen aan op werkbezoek kan.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag: Carola Schouten (43), no twee op de kieslijst van de ChristenUnie.

Schouten groeide op in Noord-Brabant, waar ze vanaf 1985, na de dood van haar vader, de boerderij – ze hadden een melkveehouderij - van de familie runde met haar moeder en twee zussen. Op haar 14de moest haar moeder de boerderij alsnog verkopen omdat haar gezondheid het zware werk niet meer toeliet.

Later studeerde Carola bedrijfskunde in Rotterdam en werkte al sinds 2006 bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, voor ze in 2011 in de Tweede Kamer kwam. Daar is ze momenteel minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en viceminister-president. Carola is de running mate van lijsttrekker Gert-Jan Segers en staat als tweede op de kieslijst.

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

Schouten staat bekend als iemand die haar werk zeer serieus neemt en groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, maar ook nuchter is in het benoemen van problemen. Ze woont in Rotterdam en heeft een zoon van bijna twintig die op zichzelf woont. Ontspanning is voor haar 's avond nog even Netflix kijken, 'The Crown of zo', maar door haar werkweken van 80 uur valt ze meestal halverwege in slaap.

Waarom bent u de politiek ingegaan?  

Carola Schouten: "Thuis onder het eten hadden we het vroeger vaak over wat er in de wereld gebeurde. Bewust nadenken over wat er om je heen gebeurt zat er dus al van jongs af aan in.

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

Gaandeweg ben ik eigenlijk de politiek ingerold.  Een plek waar ik met mijn idealen kan werken en iedere dag mijn best doe om het goede voor de mensen in ons land te zoeken."

Wat is het zwaarste en wat is het leukste aspect van uw werk? 

"Ik geniet het meest wanneer ik even mijn pumps uit kan doen en met laarzen aan op werkbezoek kan.

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

Zo zie je bij de boer hoe beleid in de praktijk uitwerkt. Het zware aan het werk is dat je je realiseert dat jouw besluit grote impact op mensen kan hebben en dat je het niet iedereen naar de zin kan maken." 

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur? 

"In de Tweede Kamer werken hele lieve bodes en brengen je dan een lekkere chocolademelk…"

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Als ik thuis lekker kook en met fijne mensen eet geven die momenten mij echt energie. Door mijn drukke baan zijn deze momenten spaarzaam."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood? 

"Ik heb twee lieve zussen. We groeiden samen op de boerderij op en hebben eigenlijk altijd die sterke band met elkaar gehad, ook al leiden we in sommige opzichten een heel ander leven. Het zijn sterke vrouwen die ik echt bewonder!"

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Hopelijk hebben we dan de coronacrisis achter de rug. Dan hoop ik persoonlijk dat de normale dingen van voor de crisis weer bijzonder zijn over vier jaar, zoals je moeder een knuffel geven en lekker met een groep vrienden aan tafel te zitten.

6 vragen aan Carola Schouten van de ChristenUnie

Voor ons land hoop ik dat we dan de banen hebben kunnen behouden, de mensen in de zorg beter gewaardeerd worden en we Nederland duurzamer uit de crisis laten komen. Want er zullen een aantal wissels om moeten."

Foto's (c) Rijksoverheid, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in