5 levenslessen van inspirerende Tracee Ellis Ross

5 levenslessen van inspirerende Tracee Ellis Ross

'Ik wens iedereen een brok basiszelfvertrouwen toe.'

Ze mag dan een beetje een laatbloeier zijn, Tracee Ellis Ross (47) begint een vrolijk Hollywoodfenomeen te worden. Intelligent, uitgesproken, energiek, geen relatie, geen kinderen, geen gêne om over wat dan ook te spreken. "Op het moment dat ik besefte dat ik moest stoppen met proberen iemand anders te zijn, begon ik daadwerkelijk te accepteren, houden van en verantwoordelijkheid te nemen voor wat ik heb," zegt ze. "Ik hoop dat mensen naar me kijken en denken: 'Die dame ziet eruit alsof ze zichzelf accepteert.'

Basisvertrouwen

Dit miniportret schetst Tracee's leven en carrière tot nu toe: "In de donkerste en moeilijkste momenten is er altijd iets in me dat overeind blijft. Ik kan altijd bij dat deel komen, om verder te kunnen. Dat zou ik alle vrouwen wensen, zo'n kern diep in je, waar je uit kan putten als het tegenzit. Een brok basiszelfvertrouwen waardoor je weet dat je het wel zult redden."

Durf te vragen

Tracee Ellis Ross: "Toen ik jonger was, was mijn levenshouding: 'Spring gewoon van die klif'. Nu besef ik dat er trappen en liften zijn. Ik leer elke dag dat ik me kan laten inspireren door de ruimte tussen waar ik ben en waar ik wil zijn, in plaats van er bang voor te worden. Ik kan zelfs om hulp vragen! De groei komt uit het gevoel dat ik niet alles hoef te weten."

Je leven is van jou

"Ik heb hard moeten werken om zover te komen dat ik op mijn gemak kon zeggen wat ik wilde zeggen," zegt Ross. "Ik heb lang gekauwd op het vergruisde glas van mijn eigen ervaringen. Toen hoorde ik Gloria Steinem spreken en viel het kwartje. Ze zei dat ze al in de veertig was toen ze het gevoel had dat ze wist wie ze was en ze zichzelf de vraag stelde: waarom zou ik moeten trouwen. Goede vraag. Ik denk dat we de eerste generatie vrouwen zijn die onszelf dat stoort vragen stelt en zelf beslissingen neemt over ons leven."  

Intuïtie is heilig

"Ik luister naar mijn lijf," zegt Tracee Ellis Ross. "Er zijn dagen dat ik echt alleen maar een dikke biefstuk wil en er zijn dagen dat ik zin heb in groenten en quinoa. Laten we alsjeblieft wat meer van eten genieten en er niet zo neurotisch over doen."

Foto's (c) Tracee Ellis Ross

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in