Aafke (53): 'Dry January? Ik drink meer dan ooit…'

Aafke (53): 'Dry January? Ik drink meer dan ooit…'

'Dat derde glas haalt de scherpe randjes van wéér een rotdag af.'

Aafke: "Als ik het moet geloven, zijn er heel veel vrouwen die zich momenteel wandelend, sportend en yoga'end overeind houden. En ook nog eens gezond eten in verband met de weerstand en zo. Wat een wilskracht en discipline. Ik buig diep voor hen, want mij lukt dat allemaal niet.

Nou ja, een wandelingetje per dag nog wel en ik eet niet per se ongezond. Maar happy hour begint hier tegenwoordig om drie uur. Door de week probeer ik het op vier glazen wijn per dag te houden. In het weekend worden het er meer. Ik ken het gezondheidsadvies uit mijn hoofd: liever helemaal geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Daar zit ik dus ruim boven.

'Alleen wonen en werken brengt je wel tot het moment dat je met de poezen gaat praten'

Dat vind ik best gênant en tegelijk kan het me niets schelen. Ik was net opgekrabbeld na mijn scheiding en weer een beetje aan het daten toen vorig jaar de pandemie uitbrak. Dat is allemaal weggevallen. Sindsdien bestaat mijn leven uit afgezegde en uitgestelde afspraken en eindeloos thuiswerken. En natuurlijk ben ik blij dat ik nog werk heb en een dak boven mijn hoofd heb. Maar alleen wonen en urenlang achter een scherm zitten met af en toe een virtuele vergadering brengt je wel tot het moment dat je absurd veel met de poezen gaat praten.

'Ik mis het onbevangene van, pakweg, januari 2020'

Ik mis het intensieve contact met mijn kinderen die hun eigen bubbels hebben. Ik mis daten. Ik mis op een terras zitten, vakantie, winkelen. Ik mis mijn vriendinnen, ik mis samen uit eten gaan en dan naar de bioscoop en het theater. Ik mis op het pad kunnen blijven en niet in de modder te hoeven stappen om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ik mis het onbevangene van, pakweg, januari 2020.

'We zijn verwend en het kan allemaal veel erger'

Van mensen die veel flinker zijn dan ik hoor ik steeds dat we ons niet zo moeten aanstellen, dat we verwend zijn en dat het allemaal veel erger zou kunnen. En dat is uiteraard ook zo. Maar zo'n feest vind ik dit leven nu ook weer niet.

'Zo verwend is het toch niet om te verlangen naar een etentje met vriendinnen?'  

Elke dag is hetzelfde, wanneer houdt dit op? Waarom gaat dat vaccineren zo tergend traag? Ik verwacht niet eens meer dat het leven ooit nog normaal wordt, ik zou al blij zijn met een béétje meer normaal. Zo verwend is het toch niet om te verlangen naar een etentje met vriendinnen?

'Het vierde glas is om de buzz nog even vast te houden tot bedtijd'

Het drinken is er langzaam ingeslopen. Een glas wijn bij het diner, als geintje een glaasje madeira bij Downton Abbey omdat Cousin Violet daar altijd zo chic uit nipt. Daarna twee glazen wijn, want ik hoef toch nergens heen. Het derde glas haalt de scherpe randjes van wéér een rotdag af. Het vierde om die buzz nog even vast te houden tot bedtijd.

'Meer dan een fles wordt het niet. Geen black-outs, geen toestanden'

Je schijnt zeven glazen uit een fles wijn te moeten halen, ik vrees dat ik wat guller schenk. Meer dan een fles wordt het niet. Geen black-outs, geen toestanden, gewoon om half negen 's morgens weer aan het werk. Maar toch: meestal een fles per avond…

Het rare is dat ik hiervoor helemaal niet zo'n drinker was. Ik ben iemand die graag de controle houdt. Bij een date wil ik zelf naar huis kunnen rijden als het niet leuk is, in gezelschap wil ik niet dat anderen denken dat ik een drankorgel ben.

'Ik heb misschien gewoon niet zoveel talent om dingen in mijn eentje te doen'

Voor corona toesloeg had ik bovendien wel andere dingen te doen dan 's avonds met een gewürztraminer voor Videoland te hangen. Ik zat op aquarobics met een paar buurvrouwen, ik volgde een cursus sieraden maken en ging vaak naar het filmhuis met een vriendin. Maar knutselen voor de webcam is toch niet te vergelijken met in een groepje werken en kletsen. Ik heb misschien gewoon niet zoveel talent om dingen in mijn eentje te doen.

'De volgende ochtend verdwijnt de lege fles vlot in de doos voor de glasbak'

Alleen drinken daarentegen, blijkt me makkelijk af te gaan. Ik vind het stom van mezelf, maar tegelijk ook wel heel fijn om even die buzz te hebben. Ik stomp daarnaast verrassend snel af, de volgende ochtend verdwijnt een lege fles vlot in de doos voor de glasbak, zonder wroeging.

Op dit moment kan ik het gewoon niet opbrengen om de avonden op thee of fris door te brengen. Maar als dit ooit voorbij is, als de dagen niet meer zo moedeloos en uitzichtloos zijn, stop ik ermee, heb ik me voorgenomen. Dan hou ik mijn Dry July of zo. Daar mag je me aan houden. Ik hoop alleen wel dat het niet juli 2022 wordt."

De naam Aafke is een pseudoniem. Foto © Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in