Hij had nog maar net een longtransplantatie achter de rug…
Enkele weken na een longtransplantatie is fotograaf Erwin Olaf onverwachts overleden. Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten.
Erwin Olaf / RVD
Olaf maakte spannende, confronterende foto's, maar wist ook wel weg met glamour: van hem zijn de meest recente staatsiefoto's van koning Willem-Alexander en koningin Máxima…
RVD / Erwin Olaf
… en hij fotografeerde eerder ook het gezin op bijzondere wijze...
RVD / Erwin Olaf
En een van die foto's haalde zelfs de royal kerstkaart.
In 1988 ontving hij de prijs voor jonge Europese fotografen. In 1985 verscheen zijn eerste fotoboek, Stadsgezichten. Na een periode van het maken van korte films, kwamen zijn foto's vanaf 2003 met thema's als kwetsbaarheid en eenzaamheid centraal te staan.
Olaf begon als fotojournalist in de homoscene met provocerende werken, maar koos en regisseerde daarna steeds meer zijn eigen thema’s – zoals seks, agressie, verdriet. Vaak publiceerde hij zijn foto’s in een serie.
Opdrachtgevers van de fotograaf waren internationale magazines en merken, zoals The New York Times, Diesel en Het Nationale Ballet. Gerenommeerde internationale musea en galeries exposeerden zijn vrije werk en hij ontving prestigieuze prijzen, zoals de Johannes Vermeer Prijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten.
Brunopress/POOL/Frank van Beek
Op zijn 60ste verjaardag werd Olaf benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De fotograaf kreeg deze koninklijke onderscheiding vanwege zijn ‘toonaangevende foto’s en zijn inzet voor de lhbtiq+-gemeenschap’.
Longemfyseem
In 1996 werd er bij hem longemfyseem geconstateerd, wat hem chronische COPD bezorgde. Hij wilde er niet over klagen: "Ik heb een gouden lepel in mijn mond geduwd gekregen; ik heb altijd veel hulp van anderen gekregen, men heeft me dit leven gegund," zei hij vorig jaar in een interview met de Volkskrant.
'Geen tijd voor drama'
"Dat besef heb ik de laatste jaren elke dag. Ik fiets elektrisch vanaf mijn huis in de Jordaan naar mijn studio. De bomen staan in bloei. Ik hijg en puf en rijd door de geschiedenis, van de 17de eeuw naar de Amsterdamse School – je weet niet wat je ziet. We behoren in Nederland tot de rijkste en gelukkigste mensen ter wereld. Zal ik dan nog een beetje zeuren en zeiken? Count your blessings. Ik neem een voorbeeld aan mijn echtgenoot, Kevin. Die is basaal: wat eten we vanavond? Is het koud, of heb je het warm? Niet te veel zeiken. Door hem en door mijn aandoening heb ik geleerd: ik heb geen tijd voor drama."
Reactie van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op het overlijden van Erwin Olaf: https://t.co/YzXt6wjiHA pic.twitter.com/TvSbWZCYjG
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) September 20, 2023
Zoekend naar woorden bij de onverwachte dood van Erwin Olaf, bedenk ik dat hij ons juist heeft geleerd om het beeld te laten spreken.
— Gunay Uslu (@GunayUslu) September 20, 2023
Schoonheid, lelijkheid, seks, mensen: alles werd door zijn camera naar een hoger niveau getild. 1/2 pic.twitter.com/2g7TqN3guA
Aan het begin van zijn prachtige carrière maakte Erwin Olaf veel foto’s voor De GAY Krant. Dit was de allereerste.
— Henk Krol (@HenkKrol) September 20, 2023
Hij blijft in mijn gedachten als een enorm betrokken medewerker.
64 is veel te jong.
Hij blijft voortleven met zijn prachtige werk. pic.twitter.com/jZxSCvhE8C
Erwin Olaf overleden. Zo veel prachtige beelden. Mooi omdat het raakt, schuurt, pijn doet. pic.twitter.com/BIpGMYdQnx
— Suzanne Kröger 💚 (@suzanne_GL) September 20, 2023
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
- Brunopress